Exposicions Actuals

Andreu Solà. Un ripolletenc a la Catalunya Modernista 

a-solc3a0-ripollet

En aquesta exposició podem veure diferents obres pictòriques del ripolletenc Andreu Solà; la mostra és d’obres autèntiques i no de reproduccions, el que permet un contacte directe dels visitants amb les seves pintures.07

En les seves obres de gran format podem veure un reflex de les persones i la societat de la seva època. En l’obra Figura femenina en el jardí (1891) que tenim exposada podem veure la figura burgesa d’una dona en el paisatge enjardinat on es lamenta mentre que si veiem el contrast amb altres obres mostrades a la exposició com Tornant de la Font (1894), veurem el canvi cap a  la temàtica rural i les persones de les classes populars on l’artista fa una denúncia de les seves condicions de treball i vida. En l’obra L’orfenet (1891) (a l’esquerra de la imatge posterior) veiem la denúncia de l’enfermetat i la mort i l’orfandata-sola-ripollet2

El quadre de L’accident a la via fèrria (1894) (imatge posterior) és una altra obra de gran format on el pintor conjunta les classes popular amb un retrat dels mossos d’esquadra de l’època; l’escenari tal com el mostra no va existir, és totalment creat per ell a través de fotografies dels diferents personatges.

18

11

El paisatge és un altre element molt important en l’obra del Andreu Solà ja que ens mostra la vista del nostre entorn amb la perspectiva de finals del segle XIX. En els quadres de petites dimensions (imatge de l’esquerre) veiem el panorama rural on destaquen les garberes de blat, els animals de granja i la vinya com punts essencials del entorn que connecta amb el nostre molí ja que eren els centres econòmics i vitals d’aquella època i per tant, el seu reflex en aquestes pintures és molt important.

 

 

 

 

 

 

La trajectòria de l’artista és essencial per comprendre la riquesa i varietat de les seves obres, destaca l’estada a París on podem veure les diferents pintures que va realitzar, però en concret, val la pena fixar-se en Notre Dame de París des del Quai de la Tournelle (1890) (imatge a la dreta), pintura que podem classificar com la més modernista de la seva obra i podem gaudir en directe en aquesta exposició.


II Gimcana fotogràfica. Ripollet, un passeig en el temps

La segona gimcana fotogràfica, “Ripollet. Un passeig en el temps” és una exposició que mostra el passat i el present del municipi. Mitjançant la fotografia el visitant podrà descobrir un Ripollet desconegut per a molts, però que forma part de la nostra història i patrimoni local. L’exposició ha estat possible gràcies a Acció Fotogràfica.


Protagonistes:  Ripolletencs que deixen petjada

imagen 091A partir d’aquesta exposició se’ns dóna a conèixer diversos personatges locals que han triomfat en la seva carrera professional fora de l’àmbit local (l’escultor Josep M. Brull, la ballarina i concertista de castanyoles Emma Maleras, la pintora i escultora Lluïsa Sallent, el pintor Andreu Solà, el tenor Gaietà Renom, i el jugador de bàsquet Joan Creus). És una manera curiosa d’aprendre alhora sobre Ripollet, però també sobre disciplines tant diverses com la música, l’art o l’esport.


Ripollet i la mesura del temps

DSC00990Mostra que presenta la maquinària de l’antic rellotge del campanar de Sant Esteve de Ripollet, construït l’any 1892 al taller del prestigiós rellotger francès Henry Lepaute. Va ser un regal de la benefactora Maria Torras al poble de Ripollet com a complement de la construcció del campanar nou. La màquina i l’esfera van estar recuperades després d’unes dècades en l’oblit i es van restaurar i museïtzar. Actualment es mostren a la planta primera del CIP i donen peu a explicar diversos episodis de la història del nostre municipi.