EL MOLÍ D’EN RATA

El Molí d’en Rata, un antic molí fariner del segle XIX que s’ha conservat,   restaurat i musealitzat i que forma part del patrimoni històric del municipi. Pensem que és una bona oportunitat perquè els alumnes dels centres educatius catalans coneguin de prop el funcionament d’aquest tipus de molins, desapareguts en l’actualitat i tan freqüents a Catalunya durant molts anys.

L’activitat que us proposem consisteix en una visita guiada al Molí d’en Rata amb un taller didàctic i lúdic relacionat amb el contingut de l’espai expositiu. A la primera planta del molí, els alumnes podran aprendre in situ el mecanisme d’aquest molí hidràulic.  La demostració està pensada per a que es pugui contemplar tot el procés, és a dir, des de que l’aigua surt de la bassa fins que fa girar la roda per moldre el gra. A més, a través d’un vídeo didàctic els nois entendran el procés de transformació del cereal en farina, des del cultiu de la llavor al camp fins a la producció del pa. A la segona planta, es visita l’exposició “El Pa de la Diversitat”; es tracta d’una mostra que repassa els diferents cereals del món i la importància que ha tingut aquest aliment en la dieta bàsica de totes les cultures i durant les diferents èpoques històriques.

Aquesta visita està adreçada als diferents cursos escolars a partir dels cinc anys i fins l’edat adulta, ja que el discurs i els tallers, s’adapten sempre al públic  a qui es dirigeix. Us oferim les característiques dels tallers segons el nivell educatiu dels alumnes.

Per les escoles que veniu de fora de Ripollet, la duració és d’aproximadament un matí i tenim un parc amb zona d’engronxadors i picnic molt a prop del museu, on us podeu quedar a dinar per completar la sortida.  Animeu-vos a visitar el Molí d’en Rata. És una activitat diferent on petits i grans aprendreu d’una manera lúdica i divertida una part important de la nostra història.