El Cabraboc

Ésser mitològic

El Cabraboc és un faune, un ésser meitat persona per la part de dalt i meitat cabra/boc per la part de sota. El faune en la mitologia romana era un deu menor, que tenia cura dels camps i dels pastors, un esperit dels boscos, una mica entremaliat. Al Vallès, la gent preferia evitar-los quan viatjava de nit,  ja que perseguia als homes com si fossin cabres i a les dones com si fossin bocs, donada la seva condició bisexual. Sovint les persecucions acabaven fent estimbar la víctima per un penya-segat.

                              

Bestiari

A Ripollet el Cabraboc és una peça del  bestiari popular i festiu que forma part de La llegenda del Vell i la vella. Es tracta d’una estructura de gegant que es pot posar com una motxilla. Està realitzat en paper cartró conformant un gran cap, encaixat en una ànima de fusta i alumini, amb una vestimenta de roba. El seu tret més característic és la representació del cap que simbolitza el personatge del cabraboc, representant per dues cares, en aquest cas, una de persona i una altra de dimoni. La figura compta amb uns cabells llargs de llana adherits al cap i amb dues banyes associades al diable. Fa uns anys, els Diables de Ripollet li van realitzar alguns treballs de manteniment.

ripollet-cul-cabraboc-penjada-060213-7

La penjada

El dimecres dia 11 a les 18.30 hores, els Diables de Ripollet faran la penjada del Cabraboc, el rei de la festa, al balcó de l’emisora de Ripollet ràdio. I conviden a tothom a acompanyar-los fent soroll i gaudint de la  gresca i la xerinola.

A més, també el porten encapçalant la rua de Carnaval del dissabte. La despenjada del Cabraboc tindrà lloc el dimecres 18 de febrer a les 18.30 hores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *