Arxiu mensual: abril de 2015

VISITA ESCOLA ROSER (FEDAC). 5È

Aquest matí els alumnes de cinquè del Roser han estat realitzant el taller d’art modern i contemporani ¨Picasso i el cubisme¨. En aquesta ocasió han conegut qui va ser aquest artista i en concret com va ser uns dels impulsors del cubisme, moviment artístic desenvolupat a començaments del segle XX.

VISITA ESCOLA ROSER (FEDAC). 6È

Avui hem rebut al grup de 6è de l’escola Roser per realitzar la visita al Molí d’en Rata. Han conegut la història del molí i com funciona i en acabar la part teórica han passat a la sala de tallers on, sense cap dubte, han passat la millor estona mentre feien el seu pa.

VISITA ESCOLA ROSER (FEDAC).4ART

Avui, els alumnes de 4art de l’escola Mare de Déu del Roser (Fedac), han vingut al CIP a realitzar dos tallers del món antic ja que aquest trimestre estan treballant en un projecte sobre Egipte. Han fet el taller de jeroglífics i el de momificació i estem segurs que d’una forma lúdica i divertida han après moltes coses sobre els egipcis.

Taller de jeroglífics:

 

Taller de momificació:

VISITA ESCOLA GASSÓ.1ER

Avui els hi ha tocat als 24 nens i nenes de 1er de l’escola Gassó venir a realitzar el taller de Matisse tal com van fer els seus companys de segon divendres passat.

La Illa de Pasqua al Juga amb la història

Aquest diumenge 26 d’abril torna el Juga amb la Història per parlar-nos, aquest cop, de l’illa de Paqua.

La història de l’illa de Pasqua sempre ha estat envoltada de misteri, en ser un dels llocs més apartats i remots del món. S’ha especulat molt al voltant dels orígens d’aquesta civilització que, en el passat, va ser capaç d’esculpir i posar en peus aquests espectaculars monuments de pedra coneguts com moais. Però con hi van arribar els habitants a l’illa? D’on venien? En aquest taller coneixerem una mica més d’aquests misteris i ajudarem els habitants a colonitzar l’illa!

Us recordem que el taller és a les 12.00 del migdia i s’adreça a públic familiar. El preu és de 4 € a partir de 5 anys i de 1,5 € per menors de 5 anys. Us hi esperem!

La llegenda de Sant Jordi!

Ahir vam inaugurar el nostre primer “Berenar de Llegenda” amb la llegenda de sant Jordi. Vam ser poquets, però la Xisca Lliteres, historiadora de l’art d’Arqueonet, i especialitzada en època medieval, ens va oferir una interessantíssima xerrada sobre aquesta tradició que considerem tan nostra.

A través d’imatges i documents, ens vam assabentar que sant Jordi, a qui s’acostuma a representar com un cavaller medieval, va ser en realitat un soldat romà de Capadòcia (l’actual Turquia) que va ser màrtir i més tard cristià. És un sant molt popular i la seva veneració s’extén més enllà d’Europa, en religions africanes i també musulmanes on es conegut com Mar Giries o bé Al-Khader. També vam parlar del drac i de la seva simbologia com a Satanàs, com a maldat.

A través d’una extensa mostra iconogràfica vam observar com alguns elements com el drac o la llança ja són presents en cultures tan antigues com l’Egípcia i com, en totes elles, es simbolitza la derrota del bé sobre el mal.

També vam parlar del perquè la rosa de sant Jordi porta una espiga, ja que aquest sant és també protector de l’agricultura.

Tot plegat, acompanyat d’un petit refrigeri que va contribuir a fer l’estona encara més agradable.

Us mantindrem informarts del proper Berenar amb llegenda que tractarà de la llegenda de Tuthankamon! No us el podeu perdre.

VISITA DE L’ESCOLA OCTAVI PAZ DE BARCELONA

Avui, a part de l’itinerari del grup del Roser, també hem rebut al Molí d’en Rata a 46 nens de 1er i 2on curs de l’escola Octavi Paz de Barcelona. Ja havien visitat el molí fa un parell d’anys i ens han tornat a visitar. Un cop realitzada la part teórica de conèixer la història i el funcionament del molí i de parlar de pa i cereals, a la sala de tallers han fet el taller del pa que, com sempre, és el que més els hi agrada. En acabar han pujat al parc Oriol Martorell a dinar i abans de marxar a l’autobús, han passat a recollir el seu pa.

ITINERARI PEL NUCLI ANTIC DE RIPOLLET. ROSER (FEDAC) 3ER

Avui els alumnes de 3er curs de l’escola Mare de Dèu del Roser han realitzat l’itinerari pel nucli antic. Tot gaudint en forma de gincana han conegut part de la història del nostre municipi.

VISITA ESCOLA GASSÓ.2ON

Avui ens han visitat 24 nens de segon curs de l’escola Gassó i Vidal. Han vingut a realitzar el taller d’art modern i contemporani ¨Matisse¨. El primer que han fet ha estat esmorzar i en acabar la nostra monitora, la Xisca, els hi ha explicat qui és aquest pintor francés i com ha passat a la història per la utilització que feia dels colors en les seves obres. Amb tota aquesta informació s’han possat mans a l’obra i s’han convertit en petits artistes.

Us deixem una foto que ens han enviat de l’escola amb el mural que han fet amb totes les seves obres.

untitled

Sant Jordi als Berenars amb Llegenda!

Ens fa molta il·lusió explicar-vos que el proper dimarts dia 21 d’abril inaugurem un nou programa de patrimoni, que aquest cop adrecem als adults: Els berenars amb llegenda!!!,

Quantes vegades hem escoltat històries de fets, de personatges, de llocs, d’éssers mitològics o d’edificis que ens han meravellat, però dels quals desconeixem fins a quin punt són o no veritat? Segurament tinguin una part de realitat històrica, o no…, però el cert és que formen part de la nostra cultura i imaginari popular.

Us proposem venir a descobrir diverses llegendes tot fent un berenar. Un espai informal on podrem parlar de coses formals.

La primera llegenda serà “La llegenda de Sant Jordi”.

La llegenda de Sant Jordi és una de les més populars, no tant sols a Catalunya, sinó arreu. Però… què en sabem en realitat d’aquesta llegenda? Fins a on podem rastrejar els seus orígens? D’on prové i què significa en realitat la seva iconografia? Va arribar a existir mai Sant Jordi??

Aquestes i altres preguntes seran les que ens plantejarem al llarg d’aquesta xerrada que ens acostarà a la realitat del mite, sense que per això desmereixi una de les nostres més belles llegendes i més boniques tradicions.

La_tomba_di_San_Giorgio_(Lod,_Israele)_03

Les places són limitades així que us recomanem que us inscriviu abans. Aprofitem per deixar-vos l’enllaç amb la resta d’activitats a Ripollet per aquest sant Jordi 2015!