Arxiu mensual: març de 2015

VISITA ESCOLA ANSELM CLAVÉ. 1ER

Ahir i avui han passat pel CIP Molí d’en Rata els alumnes de 1er curs de l’escola Anselm Clavé. Els nostres monitors els han explicat qui va ser el pintor francés  Henri Matisse i com es va fer famós pel seu mestratge en el llenguatge del color i el dibuix. Després, a la sala de tallers, han realitzat cadascú la seva pròpia obra d’art.

VISITA ESCOLA MARE DE DÈU DEL ROSER (FERDAC). 1ER D’ESO

Aquest matí ens han visitat 16 alumnes de 1er d’ESO del Roser a l’exposició ¨50 anys de les riuades¨, en el marc del treball de crèdit de síntesi que han elaborat durant la setmana.  La tècnica de patrimoni els ha explicat com es va viure aquella nit a Ripollet, el perquè va passar i quines van ser les conseqüències, no només al nostre municipi, sinó a tot el Vallès.  A més, a través d’aquesta visita, han après una mica més de la nostra història més enllà de la tragèdia del 25 de setembre de 1962.

Leonardo, al Juga amb la història

La sala de tallers del CIP es va convertir, plena de gom a gom, en un taller d’inventors. De la mà de Kuanum vam conèixer qui va ser Leonardo da Vinci, un florentí, paradigma del Renaixement Italià, que va néixer l’any 1452.

Pintor, anatomista, arquitecte, artista, botànic, científic, escriptor, escultor, filòsof, enginyer, inventor, músic, poeta i urbanista és mundialment conegut com l’autor del famós quadre La Mona Lisa (Mona, senyora en italià antic), Lisa. Però al Juga amb la història vam voler conèixer la seva faceta d’inventor. Per això vam reproduir tres dels seus invents més cèlebres:

El cargol volador: La imaginació de Da Vinci era impressionant en relació a les màquines voladores, incloent diversos planadors amb les ales abatibles. Aquest model tenia la carcassa oberta i estava equipat amb seients i comandaments per al pilot. Es considera l’estudi més antic d’un helicòpter. Es basa en el principi segons el qual, un cargol sense fi unit amb frontisses a un eix de rotació, té la tendència d’aixecar-se en l’aire si se’l fa girar ràpidament.
Els científics moderns coincideixen en que mai s’hagués aixecat del terra, però va tenir molt d’impacte en aquella època ja que eren molts els qui volien que l’home creués el cel i volés com els ocells. Va ser l’any 1923 quan es va crear el primer model d’un helicòpter controlable i capaç d’enlairar-se.

El planador alat: Leonardo va ser el primer que va plantejar el problema del vol i va inventar una mena d’aeroplà sense motor, que seria capaç de volar sostingut per les corrents d’aire. Per això es va basar en un intens estudi de les ales dels ratpanats. La seva màquina funcionava com un planejador i per tant, no podia estar massa temps a l’aire.

L’escriptura especular. Es desconeix si va inventar aquest sistema per evitar que algú pogués copiar les seves notes, o bé si la seva condició d’esquerrà el va obligar a idear un sistema per no embrutar-se de tinta. El cas és que va idear un mètode d’escriptura que s’aconsegueix traçant el llapis sobre el paper en la direcció oposada a la que fan servir la majoria, de manera que el resultat és una imatge en mirall (invertida) de l’escriptura habitual. L’exemple més comú a l’actualitat és pot veure davant de les “Ambulàncies”, ja que la paraula apareix en escriptura especular amb l’objectiu que els conductors que es trobin davant d’ella, puguin llegir la paraula en el sentit normal, en els seus miralls retrovisors.

Us deixem algunes imatges dels nostres inventors i us recordem que el proper taller serà el dia 26 d’abril i parlarem de Rapanui, la illa de Pàsqua.

 

VISITA DE L’ESCOLA EL PINAR DE VALLDOREIX

L’escola El Pinar de Valldoreix, a sant Cugat, ens va visitar fa un parell d’anys i avui han tornat amb els seus alumnes de 1er. De la mà dels nostres monitors han conegut el Molí d’en Rata i després han gaudit del taller de pa que, com sempre, és la part més divertida per als nens. En aquesta ocasió, una de les alumnes pateix un grau molt alt de celiaquia i no ha pogut ni estar a la mateixa sala que els seus companys perquè no pot tenir contacte amb la farina. Tot i aixó, ha estat pintant el nostre molí i fent la màscara de rateta que utilitzem per als altres tallers. Se’n ha anat molt contenta!!

Copia de DSC03646 DSC03645

VISITA DE L’ESCOLA ABAT MARCET DE TERRASSA

Avui ens han visitat 45 nens i nenes de 3er curs de l’escola Abat Marcet. Van venir l’any passat i com els hi va agradar molt l’activitat han decidit tornar a visitar-nos. Us en deixem unes fotos!!

El gran Leonardo da Vinci, l’inventor

Leonardo da Vinci és d’aquells personatges polifacètics  que gairebé tothom coneix per una o moltes de les seves diferents facetes. Pintor, escultor, arquitecte, botànic, científic i també, un fantàstic inventor. leonardosm_thumbLeonardo va ser un personatge excepcional, un geni! Fa cinc-cents anys va imaginar un món ple d’objectes que només es van fer realitat al llarg del segle XX.  Aquest diumenge dia 22 a les 12.00, dins del Juga amb la Història, el coneixerem una mica més i dissenyarem un d’aquests invents. Recordeu que per apuntar-vos’hi heu de trucar al 93 594 60 57 fins el divendres al migdia o bé enviar un correu electrònic a molidenrata@ripollet.cat. Queden molt poquetes places! Us hi esperem!

VISITA ESCOLA ENRIC TATCHÉ. 5È

Els 52 alumnes de cinquè curs de l’escola Tatché han estat ahir i avui realitzant un dels nostres tallers d’art i patrimoni. Com a complement de l’àrea de socials han fet el taller de món antic ¨Momificació¨. Després de la part teórica i d’aprendre el Mite d’Osiris, han possat en pràctica el que han après i han fet tots els rituals necessaris per fer una mòmia: treure les vísceres i posar-les als vasos canopis, embenar el cos, posar els amulets, guarnir la mòmia i posar-la al sarcòfag per fer el ritual d’oració.

AVUI HEM TINGUT L’ÚLTIMA VISITA DE L’ESCOLA FERRER I GUÀRDIA

En aquesta ocasió has estat 38 alumnes de segon els que han vingut a conèixer el nostre molí fariner. En arribar han esmorzat i després de visitar el molí, han realitzat el taller de pa. Esperem que s’ho hagin passat d’alló més bé i tornin el curs vinent.

VISITA ESCOLA ROSER (FEDAC). 4ART

En aquesta ocasió han estat els alumnes de 4art els que han vingut a realitzar el taller de ¨1714: juguem, capturem i fem presoners¨. Tot jugant han conegut algunes de les claus del nostre passat.

VISITA ESCOLA ROSER (FEDAC). 6È

Avui ens han visitat els alumnes de 6è de l’escola Roser. Han vingut a fer el taller ¨1714: juguem, capturem i fem presoners¨ que aquest curs hem ofert a les escoles intentant que els nens puguin conèixer d’una manera lúdica els fets que van passar al 1714.