Arxiu mensual: febrer de 2015

VISITA ESCURSELL 6È. TALLER STOP MOTION

Avui ha estat el segon grup de 6è de l’escola Escursell qui ha vingut a realitzar el taller d’art modern i contemporani ¨Stop motion¨. Tal com van fer els seus companys, han portat preparats els guions, les escenografies, les càmares i acció!!!.  Amb la ajuda dels monitors han realitzat les seves ¨pelis¨. Us les deixem perquè els hi pogueu fer un cop d’ ull.

VISITA AL MOLÍ D’EN RATA DE L’ESCOLA ARRAONA DE SABADELL

Dimarts 24 de febrer ens van visitar els alumnes de 3er i 4art de l’escola Arraona de Sabadell.  De la mà de les nostres monitores van aprendre com funcionava un molí fariner, d’on ve el nom del molí, i també quins tipus de cereals existeixen. I com era d’esperar, la part que més van gaudir va ser la realització del seu propi pa. En aquesta ocasió, us deixem unes fotos de la pujada a l’autocar per tornar a l’escola, un cop van recollir el seu pa ja cuit i embossat.

Una de romans!

Avui volem compartir amb vosaltres alguns detalls que vam aprendre de la mà de Kuanum, al taller “Uns romans ben salats”, dins del nostre habitual Juga amb la història.
Ens va rebre el Dominus SOLI Nigrobarbo, que ens va acompanyar a la sala de tallers del CIP i ens va explicar el perquè la mar és salada. Coneixeu el conte “El molinet màgic”?

Després ens va visitar la Valeria Patricia, la domina de la casa. Estava disgustadíssima perquè un esclau havia marxat i a més ella necesitava gent a la cuina. Així que un parell de pares voluntaris van passar a ser el Villicus i la Villica, els encarregats de les villas romanes, que generalment eren esclaus.

Vam observar com és la sal de roca i vam conèixer un munt d’herbes salines i aromàtiques com el pebre negre, el blanc, la farigola, el romaní, l’orenga, el comí o el gingebre. Ho vam moldre amb sal en uns fantàstics morters de fang (mortarium en llatí), i fins i tot vam crear una “Harmonia culinària”. En acabar, ens vam emportar una bosseta d’espècies per condimentar els nostres plats.

 

La sal té moltíssimes propietats: manté els aliments en bon estat per al seu posterior consum, és necessària per a la vida, tot i que en excés pot ser perjudicial, és cristal•lina, blanca i soluble a l’aigua, s’utilitza per a dissoldre grans quantitats de neu, els banys d’aigua salada són un bon tonificant i també serveix per les hemorroides, la congestió nasal i les contusions. La sal a més s’utilitza com a condiment des de fa més de 3.000 anys, els romans l’utilitzaven com a moneda de canvi i pagaven amb sal, i és per això que existeix la paraula “salari”

RECEPTA ROMANA

L’aperitiu

DSC03484

Per acomidar-nos, en SOLI NIgrobarbo i la Valeria Patricia, ho van fer amb amb l’expressió llatina VALE, que vol dir “que vagi bé”

El comiatDSC03487

I així ens despedim nosaltres avui, amb moltes ganes de retrobar-vos al proper taller. VALE!!!

 

VISITA AL MOLÍ D’EN RATA DE L’ESCOLA FERRER I GUÀRDIA DE BARCELONA

Divendres 20 de febrer vam rebre als alumnes de 1er de primària de l’escola Ferrer i Guàrdia, de Barcelona.  Les nostres monitores els van explicar la història del molí i el van fer funcionar. També els van parlar de cereals i de pa, aliment universal. La segona part de la visita la dur a terme  a la nostra sala de tallers, on van poder fer el seu propi pa.

I diumenge: Uns romans ben salats!

Aquest diumenge al Juga amb la història parlarem de romans.  Sabeu d’on ve la paraula salari?  Doncs és un terme que utilitzaven els romans perquè pagaven a la gent amb sal.  D’aquesta manera va quedar que el salari és el pagament que un treballador rep per la seva feina.

Pels romans la sal era molt important i fins i tot van construïr la Via Salaria, un camí romà que anava des de les salitreres d’Òstia fins a la ciutat de Roma el 500 a.C.

CaesarsSalt

Si veniu diumenge al CIP, us parlarem de tot això i a més farem una recepta amb sal, que us podreu emportar a casa.  Cuina romana, història i patrimoni, però com sempre d’una manera lúdica i divertida.

Us podeu inscriure a molidenrata@ripollet.cat!  Encara queden algunes places lliures i recordeu que els pre-inscrits tindran preferència.

VISITA ESCOLA ROSER (FEDAC). 1ER D’ESO

Els dies 12 i 13 de febrer els alumnes de 1er d’ESO de l’escola Mare de Déu del Roser (FEDAC) van realitzar quatre tallers on van aprendre un munt de coses sobre el món antic, de la mà dels nostres especialistes d’Arqueonet.

Primer els van parlar de les escriptures mesopotàmiques i egípcia. Des dels seus inicis l’ésser humà ha representat la realitat que l’envolta mitjançant dibuixos que representen éssers o idees, i que han evolucionat cap a un alfabet.

TALLER DE MESOPOTÀMIA

El primer sistema organitzat de signes que es coneix es va produir a Mesopotàmia, entre els rius Tigris i Èufrates, on hi vivia el poble Sumeri. Les primeres inscripcions van sorgir del comerç i eren dibuixos simplificats, fets en una senzilla pastilla de fang amb una canya afilada. Primerament eren fitxes de comptabilitat que representaven objectes o idees. Amb els segles van anar evolucionant i relacionant-se amb la fonètica, fins que va néixer l’escriptura cuneïforme.

TALLER DE JEROGLÍFICS

Els egipcis, en canvi, tenien una escriptura molt més poètica i representaven la realitat tal com era: ocells, animals, plantes, flors…A través dels jeroglífics van concebre un sistema gràfic que ho pogués expressar tot.  El sistema jeroglífic és, des de l’inici, una veritable escriptura. Al taller van escriure el seu nom amb els mateixos materials que ho feien els egipcis: el càlam, el papir i la tinta.

TALLER DE MOMIFICACIÓ

Al taller de Momificació van completar aquest primer contacte amb el món egipci. Després de conèixer les tècniques de momificació i la llegenda d’Osiris, es van convertir en sacerdots i van reproduir les diferents passes que cal dur a terme per fer una mòmia: extracció d’òrgans, col·locació de benes i amulets, lectura de papirs màgics…D’aquesta manera van ajudar al faraó a viure eternament.

DSC03439

TALLER DE LA DOMUS

Finalment van fer una aproximació a la cultura romana, a través del concepte de la Domus. Els romans amb cert nivell econòmic vivien a les seves domus, que tenien espais diferenciats com l’entrada, el peristil, l’impluvium, la cuina, l’escriptori o les habitacions.  Aquest però no era el model estàndart de vivendes romanes, ja que la gran majoria es feien amb materials més senzills que no han arribat als nostres dies. A través d’aquest taller van poder conèixer també les diferències socials del món romà.

VISITA ESCOLA ANSELM CLAVÉ. SEGON CURS

Els dies 10 i 11 de febrer,  46 alumnes de 2on curs de l’escola Anselm Clavé han estat visitant el Molí d’en Rata. D’aquesta manera,  han conegut la història del molí i han après com funciona. Després de fer l’esmorzar han pujat a la sala de tallers per tal de decorar lliurement el dibuix del nostre molí amb colors i diferents cereals com l’ordi, el blat o el mill.

 

Carnestoltes ja és aquí!

Som a la setmana del Carnestoltes i tenim un programa farcit d’activitats.

Diptic Carnaval Ripollet-exteriorDes del CIP us volem explicar alguns dels trets més identitaris de la festa, a Ripollet.

Durant aquests dies de celebració apareixen arreu nombrosos personatges singulars, estranys, que acompanyen en Carnestoltes. Tenim en Jan del Riu (Sant Quintí de Mediona, Rosselló), el Peirot (Pallars), el Cullerot d’Encamp (Andorra), la Madama (Conflent) o el Gambairot (Sant Pol).  Sovint és un personatge bisexual i lligat als grups del ball de gitanes, com el Cabraboc de Ripollet.

Però sabeu què és el Cabraboc? Coneixeu la Llegenda del Vell i la Vella?  O quina és la seva   història al nostre poble?

Aquests dies us ho volem anar descobrint! Segueix-nos!

Origen del Cabraboc i la llegenda!

En el Costumari Català de Joan Amades, parla del Cabraboc en relació al Ball de Gitanes. Sembla ser que antigament havia estat un personatge de la rua de carnaval. Quan els membres de la Unió Excursionista de Catalunya de Ripollet, van decidir recuperar el Carnaval, als inicis de la democràcia, van contactar amb persones nascudes a finals del segle XIX per comprovar si recordaven alguna cosa del que comenta Amades. No va ser així, però la llegenda es va crear de nou i a l’actualitat està ben consolidada.
La CRAC (Comissió Ripolletenca d’Activitats Culturals) va construir una titella del Cabraboc, avui cedida a l’Ajuntament per fer-lo servir durant les festes del Carnaval. Es tracta d’una estructura de gegant que es pot posar com un motxilla.

Cal destacar que el Carnaval a Ripollet es distingeix dels altres perquè té la seva pròpia llegenda, la llegenda del Cabraboc i en relació a aquesta, es va crear la figura del Cabraboc. Com a llegenda fou recuperada per la colla de les Bruixes de Ripollet , que des de fa uns anys l’escenifiquen per Carnaval. La Colla de Diables es fa càrrec de la penjada i la despenjada del Cabraboc, i el porten encapçalant la rua de dissabte.

El Cabraboc

Ésser mitològic

El Cabraboc és un faune, un ésser meitat persona per la part de dalt i meitat cabra/boc per la part de sota. El faune en la mitologia romana era un deu menor, que tenia cura dels camps i dels pastors, un esperit dels boscos, una mica entremaliat. Al Vallès, la gent preferia evitar-los quan viatjava de nit,  ja que perseguia als homes com si fossin cabres i a les dones com si fossin bocs, donada la seva condició bisexual. Sovint les persecucions acabaven fent estimbar la víctima per un penya-segat.

                              

Bestiari

A Ripollet el Cabraboc és una peça del  bestiari popular i festiu que forma part de La llegenda del Vell i la vella. Es tracta d’una estructura de gegant que es pot posar com una motxilla. Està realitzat en paper cartró conformant un gran cap, encaixat en una ànima de fusta i alumini, amb una vestimenta de roba. El seu tret més característic és la representació del cap que simbolitza el personatge del cabraboc, representant per dues cares, en aquest cas, una de persona i una altra de dimoni. La figura compta amb uns cabells llargs de llana adherits al cap i amb dues banyes associades al diable. Fa uns anys, els Diables de Ripollet li van realitzar alguns treballs de manteniment.

ripollet-cul-cabraboc-penjada-060213-7

La penjada

El dimecres dia 11 a les 18.30 hores, els Diables de Ripollet faran la penjada del Cabraboc, el rei de la festa, al balcó de l’emisora de Ripollet ràdio. I conviden a tothom a acompanyar-los fent soroll i gaudint de la  gresca i la xerinola.

A més, també el porten encapçalant la rua de Carnaval del dissabte. La despenjada del Cabraboc tindrà lloc el dimecres 18 de febrer a les 18.30 hores.