Passades

(D)escrivint el Ripollet dels llibres

L’exposició, produïda pel CIP Molí d’en Rata, s’ha dissenyat en commemoració a la celebració anual de l’Any del Llibre i estarà del 3 al 31 de desembre a la Biblioteca Municial de Ripollet.

La història, les arts gràfiques, els molins paperers, els llibres, els oficis i Ripollet configuren les pàgines d’aquesta exposició que pretén ser una pinzellada de la gran varietat de temes que envolten el món del llibre.


Exposició 25è aniversari de l’AETMV

Després de la presentació de la 25a temporada i amb motiu de commemorar els 25 anys de l‘Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell, l’entitat ha dissenyat aquesta exposició itinerant que  romandrà al vestíbul de la tercera planta del Molí d’en Rata fins al 15 de novembre de 2018.

Exposició del 25è aniversari de l’entitat


(D)escrivint el Ripollet dels llibres

L’exposició, produïda pel CIP Molí d’en Rata, s’ha dissenyat en commemoració a la celebració anual de l’Any del Llibre i estarà del 25 d’agost al 30 de setembre de 2018, a la Sala d’Art del Centre Cultural.

La història, les arts gràfiques, els molins paperers, els llibres, els oficis i Ripollet configuren les pàgines d’aquesta exposició que pretén ser una pinzellada de la gran varietat de temes que envolten el món del llibre.


Coincidències insòlites. El collaret viatger

En el nostre CIP Molí d’en Rata podeu gaudir de l’exposició itinerant “Coincidències insòlites. El collaret viatger” que hi romandrà fins el 5 de novembre. Aquest projecte de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona posa de manifest la importància, amplitud i diversitat de les xarxes de contacte i circulació a l’època neolítica.

collaretviatgerEn l’exposició es podrà descubrir com ha estat possible que un collaret de variscita, produït a les mines de Gavà fa 6.000 anys, fos trobat el 1929 per l’arqueòleg Vicenç Renom, en l’excavació de dues sepultures neolítiques aparegudes en el desmunt de terres de la Bòbila Padró, en terrenys de Can Tiana.

En destaca un collaret de més de 300 denes de variscita de dimensions diverses, una peça molt interessant per entendre la complexitat simbòlica i social derivada de les pràctiques funeràries de la societat del Neolític i de les xarxes d’intercanvi.

20170823_144044


Maquetisme de Ripollet. Una mirada al món de les reproduccions en miniatura

20170827_105628Del 27 d’agost al 5 de novembre al CIP Molí d’en Rata podem veure una mostra de la tècnica o art del maquetisme de la mà de Josep Gabarro, Josep Martínez, Pere Navinès, Modest Serra i Jordi Voltà, un grup de ripolletencs afeccionat a l’elaboració de minuciosos treballs.

Aquesta exposició ens permetrà fer un recorregut a través de l’arquitectura d’indrets tan emblemàtics com la Casa Vila, la xemeneia de Can Calvet, la Torre de la Punxa, el Mercat Vell i l’església de Sant Esteve, entre molts d’altres. Així com una aproximació als carros destinats al comerç, tan presents a Ripollet fins fa unes dècades, i als vaixells que indirectament van contribuir a l’economia del poble amb la distribució i comercialització de la matèria primera necessària per a la seva fabricació.

Més enllà de l’acurada reconstrucció en miniatura d’espais i d’objectes, aquestes maquetes suposen l’esforç dels seus autors per preservar un determinat moment al món, cuidant i respectant la mirada i la memòria, la història i el patrimoni.

20170827_123434


Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica

Del 21 d’abril fins al 21 de juny en el nostre CIP Molí d’en Rata vam poder gaudir de l’exposició itinerant “Catifes de Ciment. El Món de la Rajola Hidràulica”.

entrada2expo2Aquesta mostra pretenia endinsar-se en l’art del Mosaic Hidràulic que és dels menys coneguts dins el corrent del modernisme.També, dins la mostra podeu veure la trajectòria històrica de la rajola hidràlica, la seva tècnica de fabricació i l’ampli ventall de colors i formes en que podem trobar-la.

moncolors2 expo3

A la nostra ciutat tenim presència d’aquests paviments en cases i torres modernistes com Cal Magí o Cal Queixalista. És per aquest motiu, que dins l’exposició hi havia també l’àmbit dedicat a la rajola ripolletenca amb una presentació de fotografies i text sobre aquests paviments al nostre municipi.

ambitripollet


Andreu Solà. Un ripolletenc a la Catalunya Modernista 

a-solc3a0-ripollet

En aquesta exposició podem veure diferents obres pictòriques del ripolletenc Andreu Solà; la mostra és d’obres autèntiques i no de reproduccions, el que permet un contacte directe dels visitants amb les seves pintures.07

En les seves obres de gran format podem veure un reflex de les persones i la societat de la seva època. En l’obra Figura femenina en el jardí (1891) que tenim exposada podem veure la figura burgesa d’una dona en el paisatge enjardinat on es lamenta mentre que si veiem el contrast amb altres obres mostrades a la exposició com Tornant de la Font (1894), veurem el canvi cap a  la temàtica rural i les persones de les classes populars on l’artista fa una denúncia de les seves condicions de treball i vida. En l’obra L’orfenet (1891) (a l’esquerra de la imatge posterior) veiem la denúncia de l’enfermetat i la mort i l’orfandat. a-sola-ripollet2

El quadre de L’accident a la via fèrria (1894) (imatge posterior) és una altra obra de gran format on el pintor conjunta les classes popular amb un retrat dels mossos d’esquadra de l’època; l’escenari tal com el mostra no va existir, és totalment creat per ell a través de fotografies dels diferents personatges.

18

11

El paisatge és un altre element molt important en l’obra del Andreu Solà ja que ens mostra la vista del nostre entorn amb la perspectiva de finals del segle XIX. En els quadres de petites dimensions (imatge de l’esquerre) veiem el panorama rural on destaquen les garberes de blat, els animals de granja i la vinya com punts essencials del entorn que connecta amb el nostre molí ja que eren els centres econòmics i vitals d’aquella època i per tant, el seu reflex en aquestes pintures és molt important.

 

La trajectòria de l’artista és essencial per comprendre la riquesa i varietat de les seves obres, destaca l’estada a París on podem veure les diferents pintures que va realitzar, però en concret, val la pena fixar-se en Notre Dame de París des del Quai de la Tournelle (1890) (imatge a la dreta), pintura que podem classificar com la més modernista de la seva obra i podem gaudir en directe en aquesta exposició.

 


I Gimcana Fotogràfica. Ripollet, un passeig en el temps

Diumenge es va inaugurar al Cip Molí d’en Rata, l’exposició “I Gimcana fotogràfica-Ripollet. Un passeig en el temps” amb la presència de membres de l’associació. També vam comptar amb l’assistència del regidor de Patrimoni i Memòria Històrica David Fontanals, Joan Mimó i Joan Serrano com a autors de les fotografies que van servir de referència per fer la gimcana. L’exposició és una mostra de diferents llocs de Ripollet veient l’abans i l’ara. Estarà temporalment al CIP per poder-la visitar.

inauguració, octubre 2016

Inauguració I gimcana fotogràfica. Ripollet, un passeig en el temps


50 Anys de riuades

La fatídica nit del 25 de setembre de 1962 gairebé un miler de persones van perdre la vida al Vallès a causa dels aiguats. Ripollet va ser una de les poblacions afectades per la tragèdia.

Amb aquesta exposició es contextualitza el lloc, l’època, quines van ser les causes de les riuades, que va passar l’any 62 i quines van ser-ne les conseqüències. Tot a través de plafons, fotografies, una escenografia i diversos audiovisuals.


Temps de vinya

Ripollet era una vila rural i la seva economia es basava, principalment, en l’agricultura del vi i del cereal. Mitjançant l’exposició Temps de vinya, van poder aprendre quin tipus de cultiu vinícola predominava en els camps ripolletencs, com era l’ofici del boter, com es feia la verema, què van significar el Celler Cooperatiu o l’alcoholera i molts altres elements representatius d’aquest tradicional cultiu a Ripollet