Passades

Andreu Solà. Un ripolletenc a la Catalunya Modernista 

a-solc3a0-ripollet

En aquesta exposició podem veure diferents obres pictòriques del ripolletenc Andreu Solà; la mostra és d’obres autèntiques i no de reproduccions, el que permet un contacte directe dels visitants amb les seves pintures.07

En les seves obres de gran format podem veure un reflex de les persones i la societat de la seva època. En l’obra Figura femenina en el jardí (1891) que tenim exposada podem veure la figura burgesa d’una dona en el paisatge enjardinat on es lamenta mentre que si veiem el contrast amb altres obres mostrades a la exposició com Tornant de la Font (1894), veurem el canvi cap a  la temàtica rural i les persones de les classes populars on l’artista fa una denúncia de les seves condicions de treball i vida. En l’obra L’orfenet (1891) (a l’esquerra de la imatge posterior) veiem la denúncia de l’enfermetat i la mort i l’orfandat. a-sola-ripollet2

El quadre de L’accident a la via fèrria (1894) (imatge posterior) és una altra obra de gran format on el pintor conjunta les classes popular amb un retrat dels mossos d’esquadra de l’època; l’escenari tal com el mostra no va existir, és totalment creat per ell a través de fotografies dels diferents personatges.

18

11

El paisatge és un altre element molt important en l’obra del Andreu Solà ja que ens mostra la vista del nostre entorn amb la perspectiva de finals del segle XIX. En els quadres de petites dimensions (imatge de l’esquerre) veiem el panorama rural on destaquen les garberes de blat, els animals de granja i la vinya com punts essencials del entorn que connecta amb el nostre molí ja que eren els centres econòmics i vitals d’aquella època i per tant, el seu reflex en aquestes pintures és molt important.

La trajectòria de l’artista és essencial per comprendre la riquesa i varietat de les seves obres, destaca l’estada a París on podem veure les diferents pintures que va realitzar, però en concret, val la pena fixar-se en Notre Dame de París des del Quai de la Tournelle (1890) (imatge a la dreta), pintura que podem classificar com la més modernista de la seva obra i podem gaudir en directe en aquesta exposició.


50 ANYS DE RIUADES

La fatídica nit del 25 de setembre de 1962 gairebé un miler de persones van perdre la vida al Vallès a causa dels aiguats. Ripollet va ser una de les poblacions afectades per la tragèdia.

Amb aquesta exposició es contextualitza el lloc, l’època, quines van ser les causes de les riuades, que va passar l’any 62 i quines van ser-ne les conseqüències. Tot a través de plafons, fotografies, una escenografia i diversos audiovisuals.

“Temps de vinya”:

Ripollet era una vila rural i la seva economia es basava, principalment, en l’agricultura del vi i del cereal. Mitjançant l’exposició Temps de vinya, van poder aprendre quin tipus de cultiu vinícola predominava en els camps ripolletencs, com era l’ofici del boter, com es feia la verema, què van significar el Celler Cooperatiu o l’alcoholera i molts altres elements representatius d’aquest tradicional cultiu a Ripollet