VISITA ESCOLA ROSER (FEDAC). 1ER D’ESO

Els dies 12 i 13 de febrer els alumnes de 1er d’ESO de l’escola Mare de Déu del Roser (FEDAC) van realitzar quatre tallers on van aprendre un munt de coses sobre el món antic, de la mà dels nostres especialistes d’Arqueonet.

Primer els van parlar de les escriptures mesopotàmiques i egípcia. Des dels seus inicis l’ésser humà ha representat la realitat que l’envolta mitjançant dibuixos que representen éssers o idees, i que han evolucionat cap a un alfabet.

TALLER DE MESOPOTÀMIA

El primer sistema organitzat de signes que es coneix es va produir a Mesopotàmia, entre els rius Tigris i Èufrates, on hi vivia el poble Sumeri. Les primeres inscripcions van sorgir del comerç i eren dibuixos simplificats, fets en una senzilla pastilla de fang amb una canya afilada. Primerament eren fitxes de comptabilitat que representaven objectes o idees. Amb els segles van anar evolucionant i relacionant-se amb la fonètica, fins que va néixer l’escriptura cuneïforme.

TALLER DE JEROGLÍFICS

Els egipcis, en canvi, tenien una escriptura molt més poètica i representaven la realitat tal com era: ocells, animals, plantes, flors…A través dels jeroglífics van concebre un sistema gràfic que ho pogués expressar tot.  El sistema jeroglífic és, des de l’inici, una veritable escriptura. Al taller van escriure el seu nom amb els mateixos materials que ho feien els egipcis: el càlam, el papir i la tinta.

TALLER DE MOMIFICACIÓ

Al taller de Momificació van completar aquest primer contacte amb el món egipci. Després de conèixer les tècniques de momificació i la llegenda d’Osiris, es van convertir en sacerdots i van reproduir les diferents passes que cal dur a terme per fer una mòmia: extracció d’òrgans, col·locació de benes i amulets, lectura de papirs màgics…D’aquesta manera van ajudar al faraó a viure eternament.

DSC03439

TALLER DE LA DOMUS

Finalment van fer una aproximació a la cultura romana, a través del concepte de la Domus. Els romans amb cert nivell econòmic vivien a les seves domus, que tenien espais diferenciats com l’entrada, el peristil, l’impluvium, la cuina, l’escriptori o les habitacions.  Aquest però no era el model estàndart de vivendes romanes, ja que la gran majoria es feien amb materials més senzills que no han arribat als nostres dies. A través d’aquest taller van poder conèixer també les diferències socials del món romà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *