Una de romans!

Avui volem compartir amb vosaltres alguns detalls que vam aprendre de la mà de Kuanum, al taller “Uns romans ben salats”, dins del nostre habitual Juga amb la història.
Ens va rebre el Dominus SOLI Nigrobarbo, que ens va acompanyar a la sala de tallers del CIP i ens va explicar el perquè la mar és salada. Coneixeu el conte “El molinet màgic”?

Després ens va visitar la Valeria Patricia, la domina de la casa. Estava disgustadíssima perquè un esclau havia marxat i a més ella necesitava gent a la cuina. Així que un parell de pares voluntaris van passar a ser el Villicus i la Villica, els encarregats de les villas romanes, que generalment eren esclaus.

Vam observar com és la sal de roca i vam conèixer un munt d’herbes salines i aromàtiques com el pebre negre, el blanc, la farigola, el romaní, l’orenga, el comí o el gingebre. Ho vam moldre amb sal en uns fantàstics morters de fang (mortarium en llatí), i fins i tot vam crear una “Harmonia culinària”. En acabar, ens vam emportar una bosseta d’espècies per condimentar els nostres plats.

 

La sal té moltíssimes propietats: manté els aliments en bon estat per al seu posterior consum, és necessària per a la vida, tot i que en excés pot ser perjudicial, és cristal•lina, blanca i soluble a l’aigua, s’utilitza per a dissoldre grans quantitats de neu, els banys d’aigua salada són un bon tonificant i també serveix per les hemorroides, la congestió nasal i les contusions. La sal a més s’utilitza com a condiment des de fa més de 3.000 anys, els romans l’utilitzaven com a moneda de canvi i pagaven amb sal, i és per això que existeix la paraula “salari”

RECEPTA ROMANA

L’aperitiu

DSC03484

Per acomidar-nos, en SOLI NIgrobarbo i la Valeria Patricia, ho van fer amb amb l’expressió llatina VALE, que vol dir “que vagi bé”

El comiatDSC03487

I així ens despedim nosaltres avui, amb moltes ganes de retrobar-vos al proper taller. VALE!!!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *