FESTA DE SANT ANTONI ABAT I ELS TRES TOMBS

La Festa de Sant Antoni Abat dels rucs o del porquet és una de les festes hivernals més arrelades al nostre territori. El sobrenom d’aquest sant està relacionat amb la seva llegenda però també, amb la necessitat de diferenciar-lo del sant Antoni que se celebra al 13 de juny.

La llegenda de Sant Antoni Abat dels rucs o del porquet

La llegenda d’aquest sant va ser narrada per Sant Atanasi. Dins aquesta explicació es poden observar una gran quantitat de components llegendaris i miraculosos. Tanmateix, un dels més coneguts explica com, després d’atorgar miraculosament la salut a la filla d’un governador d’una ciutat propera, va guarir un porquet. El garrí, en agraïment del seu salvador, el va seguir durant tota la seva vida.

Paral·lelament, una altra història explica com va guarir un ase malalt que estava a punt de ser sacrificat pel criat d’un cavaller. L’ase va fugir abans de ser portat a l’escorxador i, després d’agenollar-se davant una ermita dedicada al sant, Antoni el va guarir i va poder salvar la seva vida. Aquesta història és l’element clau per entendre perquè els pagesos o els traginers van fer de Sant Antoni el seu patró, com a protector del seu bestiar.  La doble representació del sant amb un garrí o un ase s’explica precisament per aquesta raó.

L’origen de la festivitat

La devoció i la invocació popular a Sant Antoni es remunta al segle XII i ha generat, durant tots aquests anys, un gran nombre d’actes festius. Aquesta invocació tenia, en origen, l’objectiu d’obtenir la protecció  i la fertilitat dels animals i dels aliments perquè hi havia la creença que així els animals restaven protegits de malalties i de les caigudes.

L’origen d’aquesta festivitat va arrelada a la societat pagesa, on els cavalls, els matxos, els ases i les mules eren un instrument indispensable per tal de treballar la terra. A més a més, se celebra en una data vital dins el cicle agrícola: el pas de l’hivern a la primavera. Un moment on cal propiciar i garantir la fertilitat de la terra i dels animals. D’aquesta manera, durant aquesta festivitat els pagesos o traginers, coneguts a vegades com a Tonis, raspallaven i preparaven els animals per tal de poder rebre la benedicció, tot sovint, al davant de l’església.

Tanmateix, no tota la celebració gira entorn de la figura del sant. La festa de Sant Antoni Abat també és coneguda com els Tres Tombs i el seu origen es vincula amb pràctiques remotes d’origen precristià. Les voltes rituals en torn un lloc sagrat van ser una pràctica estesa entre les cultures mediterrànies antigues. Alguns exemples els trobem a l’època romana i amb la tradició musulmana, encara viva, de fer set tombs en sentit antihorari al voltant de la Ka’ba.

Davant aquesta pràctica tan arrelada al territori mediterrani, el cristianisme va mantenir aquest ritual de voltar relíquies o despulles de sants amb la finalitat de demanar els seus favors. No és pas estrany trobar exemples amb la figura de Sant Ramon o Sant Antoni.

Cal afegir que aquesta benedicció va més enllà de la devoció al sant, ja que juntament amb la incorporació d’elements folklòrics com els “Tres Tombs”, la festivitat va agafar una importància social com a marc d’expressió davant les desigualtats.

Les festes populars s’han d’entendre com el predomini de la uniformitat davant la desigualtat, la manca de categories socials enfront de la clara diferenciació social, la llibertat d’expressió i la recerca constant del sentit identitari popular i de l’autoorganització per tal de crear aquesta manifestació lúdica col·lectiva.

Actualment, amb la pràctica desaparició de l’ús d’animals de treball en tasques agrícoles i de transport, s’ha anat obrint la via a la benedicció dels animals de companyia, mostrant així les transformacions que pateixen les festivitats populars amb el transcurs del temps. Tanmateix, cal tenir present que Ripollet, com a poble marcadament pagès que era, encara manté aquesta tradició popular i que, tot i que es pensa que la festivitat és molt més antiga, durant aquest 2019 celebra la seva 126 edició per tal de mantenir viva la seva memòria històrica.

Informa’t del calendari i les activitats organitzades per la celebració de Sant Antoni Abat 2019 a Ripollet.

Festa local d'interés turístic

Portada revista Festa Sant Antoni Abat 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *