Jornades Europees de Patrimoni 2015

Des del CIP participarem un any més en les Jornades Europees del Patrimoni, que tenen la voluntat de facilitar l’accés i la difusió del patrimoni cultural i són promogudes pel Consell d’Europa i la Comissió Europea.

Enguany, la proposta d’activitats girarà al voltant del patrimoni industrial i des de Ripollet posarem el focus especialment en el treball de les persones en relació amb la indústria. Volem fer un reconeixement a la memòria obrera i industrial, a les seves lluites i experiències i a la seva contribució en la constitució del nostre patrimoni local.

JORNADES

El programa comença el divendres dia 9 d’octubre a les 17.00 hores, amb una visita guiada a l’exposició “Les riuades de 1962”, un fet molt destacat en la història de la comarca i de Ripollet. Explicarem les causes, com ho van viure els veïns i veïnes i de quina manera va afectar tant a nivell d’indústries com de particulars.

A les 18.15 es presentarà una petita mostra de documentació relacionada amb el patrimoni industrial del municipi i què es conserva a l’Arxiu Històric Municipal. En aquest sentit volem començar a difondre el patrimoni documental que tenim a Ripollet.

A les 18.30 es realitzarà una visita guiada a un dels elements industrials visitables més destacats a Ripollet, el Molí d’en Rata. Es podrà veure en funcionament la turbina i conèixer la seva història i com funcionava aquest molí fariner hidràulic datat de 1825.

El dissabte dia 10 s’ha organitzat una sortida a la Colònia Vidal, un dels testimonis més ben conservats sobre la vida i el treball d’una colònia tèxtil de principis del segle XX.
Es visitaran espais com l’escola, la fàbrica, la peixateria o els habitatges i es coneixerà la realitat d’un moment històric de cabdal importància de la història contemporània del país i la seva industrialització. En aquesta colònia es van inspirar el llibre i la sèrie Olor de colònia. El recorregut inclou bus d’anada i tornada des del CIP Molí d’en Rata. La sortida serà a les 8.45. Les inscripcions es faran al CIP i les places són limitades.

El dia 21 d’octubre a les 19.30 es realitzarà la taula rodona “Treball-Poble-Patrimoni”, amb la participació de l’antropòleg Manuel Delgado i de treballadors de Mir Miró, la fàbrica dels pantalons, els molins de cartró i de qualsevol altra fàbrica local. L’acte és obert a tothom.

A les 21.00 hores, en finalitzar la taula rodona, Amics del Teatre realitzarà una breu lectura de poemes del llibre “La Fàbrica”, de Miquel Marti i Pol.

Amb aquestes activitats, la Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica vol iniciar un treball de recerca i documentació del patrimoni industrial del municipi que acabi culminant en una futura exposició. Per aquest motiu fa una crida a la població per aportar documents, fotografies i/o testimonis que ajudin a recuperar una part tant important de la història col•lectiva.

Tots els actes són gratuïts. Us hi esperem!

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *