Leonardo, al Juga amb la història

La sala de tallers del CIP es va convertir, plena de gom a gom, en un taller d’inventors. De la mà de Kuanum vam conèixer qui va ser Leonardo da Vinci, un florentí, paradigma del Renaixement Italià, que va néixer l’any 1452.

Pintor, anatomista, arquitecte, artista, botànic, científic, escriptor, escultor, filòsof, enginyer, inventor, músic, poeta i urbanista és mundialment conegut com l’autor del famós quadre La Mona Lisa (Mona, senyora en italià antic), Lisa. Però al Juga amb la història vam voler conèixer la seva faceta d’inventor. Per això vam reproduir tres dels seus invents més cèlebres:

El cargol volador: La imaginació de Da Vinci era impressionant en relació a les màquines voladores, incloent diversos planadors amb les ales abatibles. Aquest model tenia la carcassa oberta i estava equipat amb seients i comandaments per al pilot. Es considera l’estudi més antic d’un helicòpter. Es basa en el principi segons el qual, un cargol sense fi unit amb frontisses a un eix de rotació, té la tendència d’aixecar-se en l’aire si se’l fa girar ràpidament.
Els científics moderns coincideixen en que mai s’hagués aixecat del terra, però va tenir molt d’impacte en aquella època ja que eren molts els qui volien que l’home creués el cel i volés com els ocells. Va ser l’any 1923 quan es va crear el primer model d’un helicòpter controlable i capaç d’enlairar-se.

El planador alat: Leonardo va ser el primer que va plantejar el problema del vol i va inventar una mena d’aeroplà sense motor, que seria capaç de volar sostingut per les corrents d’aire. Per això es va basar en un intens estudi de les ales dels ratpanats. La seva màquina funcionava com un planejador i per tant, no podia estar massa temps a l’aire.

L’escriptura especular. Es desconeix si va inventar aquest sistema per evitar que algú pogués copiar les seves notes, o bé si la seva condició d’esquerrà el va obligar a idear un sistema per no embrutar-se de tinta. El cas és que va idear un mètode d’escriptura que s’aconsegueix traçant el llapis sobre el paper en la direcció oposada a la que fan servir la majoria, de manera que el resultat és una imatge en mirall (invertida) de l’escriptura habitual. L’exemple més comú a l’actualitat és pot veure davant de les “Ambulàncies”, ja que la paraula apareix en escriptura especular amb l’objectiu que els conductors que es trobin davant d’ella, puguin llegir la paraula en el sentit normal, en els seus miralls retrovisors.

Us deixem algunes imatges dels nostres inventors i us recordem que el proper taller serà el dia 26 d’abril i parlarem de Rapanui, la illa de Pàsqua.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *