Els alumnes de l’Escola Tatché fan una mòmia!

Els passats dies 20 i 21 de març els alumnes de 5è curs de l’Escola Enric Tatché i Pol van visitar-nos per fer un taller de momificació a l’estil de l’antic Egipte.

La momificació és el procés que es realitza per conservar un cadàver i evitar-ne la putrefacció. S’han descobert mòmies que s’han conservat de manera natural, per accident. La momificació natural es produeix en situacions climàtiques extremes com les arenes seques o el fred glacial. Probablement a l’antic Egipte es van adonar que les arenes calentes del desert podien conservar un cos, desidratant-lo i van treballar en la tècnica per perfeccionar-la.

El professor Felip Massó, de l’empresa Arqueonet, va explicar als nens i nenes la llegenda d’Osiris, que es considerat la primera mòmia d’Egipte i després els va explicar com es momificava un cadàver i van posar-ho en pràctica.

Les momificacions tenien diversos processos, segons l’economia de la família del difunt i si avui dia els coneixem, és en gran part gràcies a l’historiador grec Herodot.

La momificació que vam treballar al taller del CIP, era la dels difunts de certa categoria. En primer lloc els egipcis extreien el cervell amb un ganxo pel nas i després treien les vísceres i les posaven dins dels vasos canops, que representaven els quatre fills d’Horus, el deu falcó, fill d’Osiris i Isis. L’espai buit que deixaven els òrgans s’havia d’omplir amb mirra o serradures. Després s’embalsamava el cos amb nitró (sal divina) i passat uns dies es netejava i es procedia a enbenar-lo amb teixits de qualitat, com el lli. Durant aquest procés el cos es cobria d’amulets protectors que s’untaven amb ungüents, es llegien fórmules de protecció i es practicaven rituals de caire màgic. Finalment la mòmia es cobria amb rics ornaments i es col·locava dins el sarcòfag.

Us deixem algunes imatges d’aquest taller tan enriquidor i vistós!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *