Arxiu mensual: novembre de 2018

VISITA ESCOLA GASSÓ I VIDAL. 3R

Taller ¨Juga i vesteix-te com fa 100 anys!!¨.

Per acabar la setmana, els alumnes de tercer de l’escola Gassó han estat fent aquest taller tan divertit per conèixer l’evolució del vestit al llarg dels temps, els canvis en el menjar segons l’època així com els tipus de joguines dels nostres avis i besavis. S’ho han passat d’allò més bé.

VISITA ESCOLA GASSÓ I VIDAL. P-5

Taller ¨El món de Pablo Picasso¨.

Els alumnes de P-5 són els últims d’educació infantil del Gassó que ens visiten aquesta setmana. Ells han optat per conèixer a Picasso i han parlat de les seves diferents etapes i de les  formes d’expressió plàstica que va descobrint durant la seva trajectòria. Han acabat fent un taller súper màgic que els hi ha agradat molt.

 

VISITA ESCOLA GASSÓ I VIDAL. P-4

Taller ¨El món d’Antoni Gaudí¨.

En aquesta ocasió són els nens de P-4 els que ens han visitat per treballar l’obra de Gaudí. Mitjançant un conte han conegut la seva vida i la seva obra. Utilitzant la Casa Batlló han identificat les parts d’una casa i han acabat pintant com autèntics artistes!!

 

ITINERARI PEL NUCLI ANTIC DE RIPOLLET ESCOLA J.M GINESTA. 1R

Itinerari pel nucli antic de Ripollet.

Aquest matí un grup d’alumnes de primer de l’escola J.M Ginesta han realitzat un itinerari per conèixer el Ripollet antic. Tot fent una passejada, han visitat el passatge dels Corbs, l’antic ajuntament i l’esglèsia entre d’altres llocs. De ben segur que ha estat un matí molt interessant.

VISITA ESCOLA GASSÓ I VIDAL. P-3

Taller ¨El món de Joan Miró¨.

Aquest matí 14 nens de P-3 de l’escola Gassó i Vidal han estat al CIP Molí d’en Rata per fer un taller d’art i conèixer una mica més sobre Joan Miró. Han conegut els símbols més utilitzats per l’artista i algunes de les seves obres més importants. A la part pràctica han pintat un dels quadres de l’autor convertint-se ells mateixos en grans pintors!!

MEMÒRIA = DIGNITAT

Coincidint amb els 80 anys de la Batalla de l’Ebre i la Quinta el Biberó a Ripollet, l’Ajuntament de Ripollet va presentar els programes municipals de memòria ‘Memòria = Dignitat’. L’objectiu d’aquest programa va ser la recuperació de la memòria històrica i la reparació moral de les víctimes d’aquest episodi tan tràgic de la nostra història.

El programa es va definir en dos blocs cronològics. El maig amb el Dia Internacional dels Museus i les Nits dels Museus i a l’octubre i novembre amb la creació de les Primeres Jornades de Memòria Històrica que s’han realitzat al municipi.

El 19 i 20 de maig es van realitzar els següents actes:

  • Una “Ruta dels refugiats de la Guerra Civil Espanyola a Ripollet” a càrrec de l’associació Mai Més. A la visita guiada vam poder conèixer, entre altres coses, els indrets de Ripollet que van acollir a petits grups de població espanyola que fugia de la Guerra.
  • “Melodies de guerra” va ser un acte que va organitzar l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell amb la col·laboració del Grup d’Estudis Ripolletecs i amb la participació d’Amics del Teatre. Allà vam poder gaudir de com la música ens relatava la història de la Guerra Civil Espanyola.
  • Presentació de la Joia del Museu 2018. Aquest any la Joia del Museu van decidir explicar la història del municipi amb ser una petita mostra de la documentació municipal del primer franquisme. Destaquen documents com sol·licituds d’entrega d’informes, circulars de la legislació del règim, documentació sobre la regularització de comptes i notificacions.

Durant el mes d’octubre i novembre es van portar a terme les primeres Jornades de Memòria Històrica amb les següents activitats:

  • Presentació del projecte dels cens de la república, la guerra civil i el franquisme. Presentació a càrrec de l’investigador responsable de l’estudi Jordi Algué on van acudir més d’una vintena de persones per conèixer els primers resultats d’aquesta nova eina històrica.
  • Presentació del llibre “Els catalans als camps nazis” de Montserrat Roig a càrrec de la historiadora Rosa Toran. Presentació de la reedició de l’obra cabdal de la Montserrat Roig “Els catalans als camps nazis”. Una presentació on es va parlar de les dificultats de la seva recerca i de com per primera vegada es parla amb solidesa històrica dels camps d’extermini. Un llibre que va marcar a la seva autora per la forta relació que va esdevenir amb els més de 40 testimonis que documenten l’obra.
  • Visita guiada al Camp d’aviació de Rosanes i al refugi antiaeri de l’estació de la Garriga. Ruta guiada que ens va permetre acostar-nos a la Guerra Civil per mitjà de les infraestructures bèl·liques i civils i com aquestes definien la supervivència de la població i del seu dia a dia.
  • Xerrada sobre l’exili republicà des de la perspectiva de la cinematografia. A càrrec de la Dra. Marta Piñol. A la xerrada de la Dra. Marta Piñol es va parlar de la Batalla de l’Ebre i de l’exili republicà espanyol en el cinema.  La Guerra Civil Espanyola ens ha llegat poderosos documents fotogràfics i cinematogràfics, així com també un testimoni dels vençuts i dels exiliats: són dispositius bàsics per l’activació i recuperació de la memòria”.
  • Presentació del llibre de Gonzalo Berger “Les milícies antifeixistes de Catalunya” a càrrec del mateix autor. El diàleg entre l’Eduard Ballesteros i el Gonzalo Berger ens va apropar a l’Exèrcit de Catalunya, a la seva organització, la composició ideològica, el finançament, el paper dels militars, el protagonisme femení, el número d’efectius i la qualitat de les tropes implicades.
  • Homenatge a la Lleva del Biberó. Inauguració institucional de la senyalització històrica en homenatge a la Lleva del Biberó on van acudir més d’un centenar de persones.
  • Taller familiar del Juga amb la Història “El Guernika de Picasso. Un símbol de pau”. Durant el taller es van tractar conceptes com: fets històrics, inspiració, simbologia i expressió plàstica de Picasso. Finalment, els participants van pintar la paloma de la pau com a símbol d’esperança davant els moments tràgics de la història.

 

JUGA AMB LA HISTÒRIA NOVEMBRE

EL GUERNIKA DE PICASSO. UN SIMBOL DE PAU

Aquí teniu unes fotos!!

VISITA ESCOLA J.M GINESTA. 6È

Taller¨El món d’Antoni Gaudí¨.

Durant aquesta setmana els tres grups de sisè del Ginesta han passat pel nostre equipament per conèixer una mica més a fons al gran Antoni Gaudí. Mitjançant un powerpoint han conegut qui va ser i després han treballat en tres grups la Casa Batlló, la Pedrera i la Sagrada Família analitzant la temàtica, els materials i els elements arquitectònics que utilitzava.

ITINERARI PEL NUCLI ANTIC DE RIPOLLET ESCOLA ESCURSELL. 2N

Itinerari pel nucli antic de Ripollet.

Els alumnes de segon de l’escola Escursell van realitzar ahir i avui un itinerari per conèixer part de la història del nostre municipi. Van caminar pels carrers més antics i els van explicar de quan són alguns dels edificis i el perquè del nom d’aguns llocs.

VISITA ESCOLA GASSÓ I VIDAL. 5È

Taller ¨Inques, maies i asteques¨.

Aquest matí els alumnes de cinquè de l’escola Gassó i Vidal ens han visitat per realitzar el taller sobre les cultures prehispàniques en Amèrica. Han analitzat les diferents estructures socials, com van canviar els tipus de conreus amb el descobriment d’Amèrica i mitjançant maquetes de les tres cultures han conegut l’urbanisme andí, el sistema de creences religioses i les diferents activitats econòmiques a que es dedicaven.