Arxiu mensual: juliol de 2018

VISITA ESPLAI AE SANTA EULÀLIA DE L’HOSPITALET

Visita i taller al Molí d’en Rata

Entre ahir i avui han passat pel nostre molí prop de 130 nens i nenes d’entre 4 i 7 anys de l’esplai AESE de L’Hospitalet. Fa un parells d’anys ja ens van visitar i s’ho van passar tant bé que han decidit tornar. Han estat dos matins ben entretinguts on han après un munt de coses relacionades amb el funcionament d’un molí fariner, de com es vivia fa un parell de segles i dels diferents tipus de cereals. Com sempre, el taller de pa ha estat el que més els hi ha agradat.

 

VISITA ESPLAI LLAR D’INFANTS SOMNIS

Visita i taller al Molí d’en Rata

Avui un grup de nens d’entre 4 i 6 anys de la Llar d’infants Somnis, d’aquí Ripollet, han visitat un any més el Molí d’en Rata per tal d’aprendre coses noves i passar una estona divertida. Al molí han après moltes coses i en el taller de pa s’ho han passat molt bé. Han marxat molt contents!!

VISITA ESPLAI GENT GRAN LA GRESCA

Visita-taller al Molí d’en Rata

En aquesta ocasió ha estat un grup de gent gran que participa a l’esplai que la Gresca ha organitzat aquest estiu, els que han vingut a visitar-nos. Al molí han rememorat temps passats mentre visitaven la cuina i els explicaven com funcionava i després, a la sala de tallers, han gaudit de fer el pa com si fossin nens.

ESPAIS AMB ENCANT 2018

Espais amb Encant és un esdeveniment festiu que dóna la benvinguda al bon temps i que es fa coincidir amb la festivitat del Corpus i les catifes florals.

L’any 2018, amb motiu de la celebració de l’any del llibre, hem volgut relacionar el patrimoni históric del poble amb els llibres. La intenció és valorar els espais de Ripollet, públics o privats, que es desconeixen o sovint passen desapercebuts, però que tenen alguna singularitat, una història o bé un encant especial. A la majoria d’aquests espais s’hi vincula alguna activitat que els dinamitza.

Cada espai disposa d’un o més plafons explicatius que conformen una exposició global que, en definitiva, parla de Ripollet i del seu patrimoni.

VISITA ESPLAI AFI PINETONS

Visita al CIP i al Molí d’en Rata.

Aquest matí, un grup de gairabé quaranta nens i nenes d’entre 6 i 8 anys que participen a l’esplai organitzat per l’AFI Pinetons, han vingut a visitar les nostres instalacions. Han visitat el Molí d’en Rata per tal de conèixer un dels llocs més emblemàtics del nostre poble i han visitat les sales d’exposicions del CIP. Els hi hem explicat què és un museu i perquè serveix. Han mirat quadres d’en Solà per veure com era de diferent Ripollet al segle passat i han descobert que tenim varis artistes locals importants que es van dedicar a coses diferents com l’art, l’esport i la música. Estem segurs que han après un munt de coses.

 

ESPAIS AMB ENCANT 2017

Espais amb Encant és un esdeveniment festiu que dóna la benvinguda al bon temps i que es fa coincidir amb la festivitat del Corpus i les catifes florals.

Aquest any 2017, ha estat la seva cinquena edició i  vol posar en valor espais de Ripollet, públics o privats, que es desconeixen o sovint passen desapercebuts, però que tenen alguna singularitat, una història o bé un encant especial. A la majoria d’aquests espais s’hi vincula alguna activitat que els dinamitza. Alguns espais es repeteixen a cada edició però d’altres varien, i cada any se n’incorporen de nous.

EL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS I LES NITS DE MÚSICA 2018

El Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, és una celebració a escala mundial que té lloc anualment des del 1977 amb l’objectiu d’apropar als ciutadans la tasca que fan els museus com a institucions al servei del desenvolupament de la societat, de la cooperació i de l’enriquiment de les cultures.

Aquest any 2018,  el Dia  Internacional dels Museus i les Nits de música han estat el punt de partida d’un programa anual en commemoració del vuitanta aniversari de la Batalla de l’Ebre i que té per lema Memòria = dignitat.

Durant el cap de setmana hem pogut gaudir de tot un seguit d’activitats gratuïtes que anaven dirigides fonamentalment a la temàtica de la Guerra Civil Espanyola.

També, s’ha inaugurat La Joia del Museu amb la presentació de nou documents administratius dels primers anys del franquisme.

ESPLAIS

Aquesta visita està adreçada als diferents cursos escolars a partir dels cinc anys i fins a l’edat adulta, ja que el discurs i els tallers, s’adapten sempre al públic  a qui es dirigeix.

El Molí d’en Rata, un antic molí fariner del segle XIX que s’ha conservat,  restaurat i museïtzat i que forma part del patrimoni històric del municipi. Pensem que és una bona oportunitat perquè els infants coneguin de prop el funcionament d’aquest tipus de molins, desapareguts en l’actualitat i tan freqüents a Catalunya durant molts anys.

L’activitat que us proposem consisteix en una visita guiada al Molí d’en Rata amb un taller didàctic i lúdic.

A la primera planta del molí, els alumnes podran aprendre in situ el mecanisme d’aquest molí hidràulic.  La demostració està pensada perquè es pugui contemplar tot el procés, és a dir, d’ençà que l’aigua surt de la bassa fins que fa girar la roda per moldre el gra. A més, a través d’un vídeo didàctic els nois entendran el procés de transformació del cereal en farina, des del cultiu de la llavor al camp fins a la producció del pa. A la segona planta, es visita l’exposició “El Pa de la Diversitat”; es tracta d’una mostra que repassa els diferents cereals del món i la importància que ha tingut aquest aliment en la dieta bàsica de totes les cultures i durant les diferents èpoques històriques. Posteriorment els alumnes faran pa i se l’emportaran cuit a casa.