Arxiu mensual: desembre de 2016

VISITA DE 6È DE L’ESCOLA GINESTA

Els dies 19 i 20 de desembre ens han visitat 52 alumnes de l’Escola Ginesta de Ripollet, han passat una bona estona aprenent sobre l’artista Andy Warhol i el moviment del Pop Art i han creat la seva pròpia versió de la capsa Brillo.

Ripollet eliminarà la simbologia franquista de l’espai públic

Monòlit del cementiri municipal de Ripollet

La col·lecció local que custodiem al CIP Moli d’en Rata es veurà incrementada pròximament, arran de la retirada de la simbologia franquista de l’espai públic que resta en la població.

Els símbols feixistes que resten a Ripollet són les plaques que trobem a les façanes d’alguns immobles de l’Institut Nacional de l’Habitatge i el monòlit ubicat al cementiri municipal que medeix uns tres metres d’alçada i és de color blanc amb una creu frontal en relleu i una imatge de la Mare de Déu; també, té una inscripció amb el missatge “A tots els morts de la Guerra Civil”. Originàriament havia estat instal·lat a la plaça de la Constitució amb la inscripció “en memòria dels caiguts i màrtirs”.

La intenció és la substitució de l’actual monòlit per un nou element,  tot i que encara no està decidit com serà.

Ripollet té encara vuit plaques amb simbologia feixista segons el cens de Memorial Democràtic de la Generalitat, però, que en aquests moments, s’està revisant ja que va quedar incomplert. El consistori està ara en tràmits d’inventariar el que queda i obrirà un període d’informació pública per a que les comunitats de veïns afectades decideixin si retiren les plaques o s’encarrega la Brigada Municipal de fer-ho.

La intenció de l’Ajuntament és fer la retirada el 26 de gener del 2017, després d’informar a la ciutadania i complir un període d’al·legacions, coincidint amb l’entrada de les tropes franquistes a Ripollet.

VISITA DE 3R I 4RT DE L’ESCOLA GASSÓ I VIDAL

El 12 i 13 de desembre pel matí, 53 alumnes de tercer i quart de primària de L’Escola Gassó i Vidal, han estat al CIP Molí d’en Rata per realitzar el taller de L’Andreu Solà.

Primer, han fet una visita comentada a la exposició ” Andreu Solà. Un ripolletenc a la Catalunya Modernista” on han pogut aprendre i preguntar sobre l’autor gaudint dels seus quadres en directe. Després, han realitzat el taller, i s’han pogut posar en la pell del pintor, convertint-se en autèntics artistes pintant amb cavallets, paleta, pinzells i molta imaginació!

Visita dels tècnics municipals de Santa Coloma de Gramanet

cs9iry-wiaatiga-jpg-large

El CIP Molí d’en Rata ha rebut la visita de tècnics i polítics municipals de Santa Coloma de Gramanet per conèixer la restauració duta al nostre molí i com la hem realitzat, ja que a Santa Coloma tenen un molí antic i volen veure les diferents opcions i possibilitats per fer una rehabilitació de la infraestructura i la seva possible museïtzació.

 

Comencem els tallers escolars de l’Andreu Solà

Aquesta setmana passada, vam iniciar el servei educatiu a l’exposició “Andreu Solà. La mirada d’un ripolletenc a la Catalunya modernista” que actualment tenim exposada en el nostre CIP.

http://cipmolidenrata.ripollet.cat/wordpress/wp-content/uploads/2016/10/IMG-20161212-WA0005.jpgUna cinquantena d’alumnes de tercer i quart de primària de L’Escola Gassó i Vidal han estat els primers en visitar-nos i veure la mostra que el nostre CIP Molí d’en Rata dedica a la figura d’Andreu Solà. Tant l’exposició com la seva visita guiada i comentada vol ser propera als alumnes, ja que els permet endinsar-se, no només al món de l’art, sinó també al context artístic i històric de l’artista i a la història de Ripollet.

Per poder realitzar aquestes mostres, oferim tot un projecte educatiu que ens permet introduir-nos en el món d’aquest autor local d’indiscutible qualitat que mereix posar-se en valor.

Mitjançant diverses activitats didàctiques,  proporcionem als visitants i alumnes diverses perspectives, combinant l’estudi teòric amb l’estimulació de les competències pràctiques i creatives. D’altra banda, aquest treball expositiu ens permet acostar-nos a les dues vessants de Solà: l’artista i pintor, i el cronista. Així, també podem realitzar activitats en relació a la fotografia paisatgística i social, a la pintura i el retrat, i a l’art com a denúncia.

img-20161212-wa0004Després de la visita a l’exposició, oferim diverses opcions de taller adequats a la franja d’edat del assistent, que pot posar-se en la pell del pintor i convertir-se en un autèntic artista, pintant amb cavallets, paleta, pinzells i molta imaginació!

Si voleu més informació podeu consultar el nostre dossier educatiu aquí: Dossier Oferta Educativa

El nostre centre té previst treballar l’exposició amb els centres educatius, i amb entitats i col·lectius.

 

 

 

Itinerari pel riu Ripoll

elenavilaltaAquest passat divendres dia 2 de desembre, la Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica va participar en un Itinerari pel riu Ripoll organitzat dins del Grau de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona on els alumnes van poder aprendre la seva geografia, urbanització, història i gestió.

L’itinerari es va compondre de sis etapes, on en cadascuna, es van impartir una sèrie de xerrades. En un primer torn, la Núria Valdobinos (professora del departament de geografia de la UAB) va parlar sobre la geografia, ordenació i riscos del riu, posteriorment, L’Elena Vilalta (Cap d’unitat de desenvolupament comunitari i responsable de patrimoni de Ripollet) va parlar sobre la història i les riades del 1962, les més tràgiques que es recorden i com van afectar a l’esfera social del municipi arrel de les morts ocasionades per la crescuda del riu.pilar-castillejos

Després, la Pilar Castillejos (Tinent Alcalde de Ripollet de Serveis Municipals i Municipalització del grup Decidim Ripollet) va parlar sobre l’actual iniciativa del govern de municipalitzar la gestió de l’aigua que és un bé comú dels ciutadans.

jordifortunySeguidament, el Jordi Fortuny (coordinador de l’àmbit de la Ciutat i Sostenibilitat de L’Ajuntament de Ripollet) va explicar com funcionava el Pla General Metropolità de Barcelona i l’afectació que ocasiona en l’ordenació del sistema fluvial i en la urbanització del municipi de Ripollet i per últim, la Rosa Moragas (tècnica de Medi Ambient de L’Ajuntament de Ripollet) va parlar sobre l’ocupació de la horta en terrenys públics i la seva gestió municipal.

pilarijordi

Vam gaudir d’una jornada molt interessant on es van poder debatre tots els punts exposats i on els estudiants van poder entendre la importància del riu en la nostra ciutat i la seva trajectòria així com la seva gestió política i urbanística.

El CIP rep la visita de la família Guardiola-Ponti

andreusola2andreusola1

El passat diumenge 27 de novembre, el CIP va rebre la visita de la família Guardiola-Ponti que van veure amb nosaltres l’exposició “Andreu Solà. La mirada d’un ripolletenc a la Catalunya modernista” i les altres instal·lacions del nostre centre.

Aprofitant aquesta visita, vam formalitzar la signatura de la cessió temporal del quadre: Notre Dame de París des del Quai de la Tournelle (1890), pintat a París i que destaca per sobre la resta de pintures de l’artista per ser la més modernista.

Si encara no heu vist l’exposició no us la perdeu al nostre CIP Molí d’en Rata!!!