Arxiu mensual: novembre de 2016

ESPAIS AMB ENCANT 2016

Espais amb Encant és un esdeveniment festiu que dóna la benvinguda al bon temps i que es fa coincidir amb la festivitat del Corpus i les catifes florals.

Aquest any 2016, va ser la seva quarta edició i  vol posar en valor espais de Ripollet, públics o privats, que es desconeixen o sovint passen desapercebuts, però que tenen alguna singularitat, una història o bé un encant especial. A la majoria d’aquests espais s’hi vincula alguna activitat que els dinamitza. Alguns espais es repeteixen a cada edició però d’altres varien, i cada any se n’incorporen de nous, com el jardí del ajuntament en aquesta edició.
skm_c224e16053118120_0001skm_c224e16053118121_0001

Cada espai disposa d’un o més plafons explicatius que conformen una exposició global que, en definitiva, parla de Ripollet i del seu patrimoni. A part, també s’hi realitzen diverses activitats durant les jornades en aquests espais. Com és l’any Lorca, s’ha fet una dansa flamenca en la Plaça d’en Clos. Aquí us deixem un recull d’imatges d’aquesta edició:

img-20160409-wa0012 img-20160409-wa0013 img-20160409-wa0014 img-20160528-wa0004

20160529_103724 20160529_103739

20160529_110824

Resum de les Jornades Europees de Patrimoni 2016

Aquest any 2016, les Jornades Europees de
Patrimoni s’han celebrat el 18 de setembre al nostre CIP Molí d’en Rata; el seu objectiu és l’apropament del patrimoni cultural local al públic general.

Aquest diumenge, hem pogut gaudir d’una jornada de portes obertes al nostre centre, una visita teatralizada al Molí d’en Rata que ja va tindre èxit en el Dia Internacional dels Museus.

Com a punts forts d’aquest dia, hem tingut l’ocasió de poder visitar la part més desconeguda del nostre museu, com són el magatzem i la sala de reserva així com, tindre el plaer de disfrutar d’una visita guiada per l’exposició del pintor modernista ripolletenc, Andreu Solà.

Dia Internacional dels Museus 2016

El Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, és una celebració a nivell mundial que té lloc anualment des del 1977 amb l’objectiu d’apropar als ciutadans la tasca que fan els museus com a institucions al servei del desenvolupament de la societat, de la cooperació i de l’enriquiment de les cultures. Es programen jornades de portes obertes i accions de difusió com ara conferències, visites guiades, actuacions, tallers o debats.

L’objectiu principal d’aquestes jornades és apropar les institucions museístiques i els professionals que hi treballen al públic en general, i sensibilitzar els ciutadans sobre la tasca i els reptes que tenen els museus per esdevenir institucions al servei de la societat i el seu desenvolupament. Està organitzada per l’ICOM (Consell Internacional dels Museus) que és una organització no governamental de museus i professionals creada l’any 1946. La seu és a París.

Aquest any 2016, hem pogut gaudir de tot un seguit d’activitats gratuïtes que anaven dirigides fonamentalment a la temàtica del teatre com les visites teatralitzades al Molí o el taller de màscares gregues familiar que s’han realitzat aprofitant que es celebra l’any Lorca.img-20160522-wa0008

20160522_123113

img-20160522-wa0006img-20160522-wa0004

img-20160522-wa0014 img-20160522-wa0013

També, s’ha presentat La Joia del Museu: Col·lecció d’objectes de farmàcia d’Ernest Bouquet; un conjunt d’artefactes destinats a la realització de medicaments i la investigació de nous.

dsc04620 20160522_131130

Al Juga amb la Història, parlem d’arqueologia!

Aquest passat diumenge 27 de novembre, ens vam convertir en arqueòlegs per un dia !!

taller2taller1Aquest passat diumenge 27, vam poder conèixer les civilitzacions que s’han pogut estudiar a través de l’arqueologia i també, com saben els arqueòlegs quants anys té una peça i quins mètodes utilitzen per treure-la de l’excavació, classificar-la i dur-la al museu on la podem disfrutar tots!!!

En aquest taller, vam fer la reconstrucció d’una ceràmica i vam poder veure la feinada que porta poder tindre una peça sencera de mil fragments diferents!!!!


I recorda de mirar el nostre programa per si vols venir a fer més activitats!!!

Andreu Solà acull un escenari secret

El projecte Escenaris Secrets impulsat per l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona i organitzat per l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell amb el suport del Patronat Municipal de Cultura,  va utilitzar el nostre CIP Molí d’en Rata, aquest diumenge dia 20, com un dels seus escenaris misteriosos per desenvolupar l’esmentada activitat.

img-20161120-wa0010Escenaris Secrets està sent un dels projectes més interessants de l’entramat que té cura d’aquells espectadors que mostren el seu compromís amb una sala de teatre, al llarg de tot
un any. No és una activitat per tothom, sinó que s’adreça als espectadors més fidels.  Escenaris Secrets convida a viure una experiència cultural “sorpresa”, on no es difon ni l’acció ni l’espai on es desenvoluparà l’actuació, fins al moment mateix de començar.

Aquestes obres són petites píndoles teatrals de curta durada i tenen un principi i un final; es desenvolupen fora de la programació de temporada i en espais no convencionals i poc habituals, com ara el terrat d’una finca, un celler, una biblioteca o, fins i tot, a la rereguarda d’un escenari.

Aquest diumenge passat, el CIP Molí d’en Rata va participar en el projecte, sent un d’aquests escenaris insòlits. En el nostre museu es van realitzar dues petites píndoles anomenades: Homenatge i Lleones, d’un quart d’hora cadascuna en el magatzem i la sala d’exposicions del museu que actualment mostra la exposició “Andreu Solà, un pintor ripolletenc a la Catalunya modernista“.

esandreu

Després d’aquestes píndoles teatrals, tots els assistents van poder gaudir d’un petit concert en una aula de la Escola de Música.

20161120_125402

Divendres 11 i avui 18 de novembre, els alumnes de primer i segon de primària de l’escola Gassó i Vidal han passat pel CIP Molí d’en Rata per realitzar el taller de pre-història ¨Pintures rupestres¨. Han après que aquestes pintures les feien principalment dins les coves i que els temes més representats eren caceres i representacions de símbols. Els animals més habituals que es troben en les pintures rupestres són bisons, cérvols  i mamuts; així mateix també trobem arcs i fletxes,  que eren les armes que utilitzaven. Amb totes aquestes dades s’han posat mans a l’obra i han fet la seva pròpia pintura rupestre.

VISITA ESCOLA EL PINAR, SANT CUGAT DEL VALLÈS

Avui ens han visitat 44 nens i nenes de primer de l’escola El Pinar de Sant Cugat del Vallès. Aquesta és una de les escoles que cada curs passen pel Molí ja que aquesta activitat compta amb molta acceptació. Els seus alumnes aprenen com funciona un molí hidràulic, coneixen la història dels antics habitants i com vivien. A més, també s’apropan als diferents tipus de cereals que existeixen i a la importància del pa com aliment universal. A la nostra sala de tallers completen l’activitat realitzant un taller de pa que, evidentment, és la part on més gaudeixen.


VISITA ESCOLA FEDAC. 5È

Aquest matí 30 alumnes de cinquè de primària de l’escola Fedac han estat al CIP Molí d’en Rata per realitzar el taller del món antic ¨els mosaics¨. Aquests van ser pels romans, un element decoratiu bàsic per decorar els espais arquitectònics. S’utilitzaven per guarnir sostres i parets i, un cop van perfeccionar el sistema comprovant que no es trencava al trepitjar, van començar a utilitzar-los per fer paviments de luxe. Al taller, els alumnes han utilitzat tessel·les (peces de forma cúbica que podien ser de diferents materials i formes) i han realitzat el seu particular mosaic. Us deixem unes fotos!!

Tallers de vida social

PREHISTÒRIA


CAP EL NEOLÍTIC: DE CAÇADORS-RECOLECTORS A AGRICULTORS-RAMADERS

Pensat per: Educació Primària (Cicle Superior) i ESO

Branques, cordes i sílex; amb aquests materials tant senzills és com es van començar a fabricar les eines i les armes que van permetre a la humanitat iniciar el seu camí cap a la civilització.

En aquest taller d’una hora i mitja, explicarem tot el procés obtenció i fabricació, i en reproduirem algunes d’elles!!

MESOPOTÀMIA


ORGANITZACIÓ SOCIAL A L’ANTIGA MESOPOTÀMIA. EL COMERÇ

Pensat per: Educació Primària (Cicle Mitjà i Superior) i ESO

Abans de l’inici de l’escriptura, els antics mesopotàmics van idear un sistema perquè els intercanvis comercials quedessin registrats d’alguna manera. A través de fitxes tokens que representaven els productes, els comerciants podien controlar el comerç sense cap problema.

En aquest taller d’una hora i mitja,  farem els nostres tokens i practicarem el sistema d’intercanvi i de registre com si fóssim uns autèntics mercaders sumeris!

MÓN EGIPCI


MOMIFICACIÓ, ANEM A FER UNA MÒMIA!

Pensat per: Educació Primària (Cicle Inicial, Mitjà i Superior) i ESO

momia1Converteix-te en un sacerdot egipci en aquest taller d’una hora i mitja i reprodueix els diferents passos que cal dur a terme per a fer una mòmia: extracció dels òrgans, col·locació de benes i amulets, lectura de papirs màgics,… i així ajudaràs al faraó a viure per sempre.momia2


VIDA SOCIAL EGÍPCIA

Pensat per: Educació Primària (Cicle Inicial, Mitjà i Superior)

La societat egípcia estava perfectament estratificada en una piràmide social molt ben definida.

En aquest taller de dues hores, explicarem i reproduirem aquesta societat a partir de disfresses, trencarem amb el mite dels esclaus i realitzarem una petita escenificació teatral on quedarà palès el paper de cada membre de la societat.

ALTRES CIVILITZACIONS


ELS CELTES I ELS SEUS POBLATS: VOLS SABER COM VIVIA L’ASTERIX?

Pensat per: Educació Primària (Cicle Inicial, Mitjà i Superior)

Coneix als antics celtes a través de la construcció d’un dels seus poblats!!

En aquest taller recrearem la base d’un poblat emmurallat sobre una plataforma de fusta. Els alumnes reproduiran les cases, els temples i els tancats dels celtes de forma individual, per després encaixar-los en el seu lloc dins de la base, donant com a resultat la construcció d’un poblat sencer que ens permetrà conèixer tots els aspectes de la vida dels celtes.

RAPANUI: LA CIVILITZACIÓ DE L’ILLA DE PASQUA

Pensat per: Educació Primària (Cicle Inicial, Mitjà i Superior)

La història de la Illa de Pasqua sempre ha estat envoltada de misteri per ser un dels llocs més apartats i remots del món. S’ha especulat molt al voltant dels orígens d’aquesta civilització que en el passat va ser capaç d’esculpir i posar en peus aquests espectaculars monuments de pedra coneguts com moais. Però com hi van arribar els habitants a l’illa? D’on provenien?

En aquest taller de dues hores, coneixerem una mica més aquests misteris i ajudarem als habitants a colonitzar l’illa mitjançant la recreació d’una barca Kontiki!!

EDAT MITJANA


L’ESTRUCTURA SOCIAL MEDIEVAL I ELS CAVALLERS

Pensat per: Educació Primària (Cicle Inicial, Mitjà i Superior)

Els cavallers medievals són unes de les icones junt a les princeses i castells que tenim més vives referents a aquesta època.

En aquest taller de dues hores, coneixerem la realitat d’aquests cavallers però també de la resta de la societat de l’època: els reis, els nobles, els sacerdots, els camperols … Finalment, de manera individual fabricarem un escut i els reis ens ordenaran com a cavallers de l’escola!


LA VIDA SOCIAL DELS VIKING: FEM UN ESCUT VIKING!

Pensat per: Educació Primària (Cicle Inicial, Mitjà i Superior)

viki1Els pobles nòrdics van “posar de moda” la frase «A furore normannorum libera nos, Domine» (De la fúria dels homes del nord allibera’ns, Senyor). I és que el poble Víkingviki2 va ser un poble de lluitadors, d’experts navegadors i de grans guerrers; però, també va gaudir d’una organització social, d’una riquesa cultural i artística i d’una religiositat i mitologia en les quals Tolkien es va inspirar per elaborar algunes de les seves obres.


En aquest taller de dues hores, coneixerem la realitat d’aquesta societat i ens fabricarem un escut com els dels seus guerrers!

TOTES LES ACTIVITATS TENEN UNA CAPACITAT MÀXIMA DE 30 ALUMNES 

Tallers d’escriptura

ANTIGUITAT


 L’ESCRIPTURA CUNEÏFORME MESOPOTÀMICA

Pensat per: Educació Primària (Cicle Superior) i ESO

Fa més de cinc mil anys, a l’antiga Mesopotàmia va néixer l’invent més gran de tots els temps: l’escriptura. Amb una senzilla pastilla de fang i una canya afilada van fer els primers signes a partir dels quals s’evolucionaria cap a l’escriptura cuneïforme.

En aquest taller que dura aproximadament una hora i mitja,  explicarem els passos que van conduir cap a l’aparició de l’escriptura, des de les fitxes de comptabilitat fins als signes cuneïformes i el primer alfabet del món i ho farem realitat escrivint amb càlams sobre una tauleta de fang.


JEROGLÍFICS, APRÈN A LLEGIR I ESCRIURE COM UN ESCRIBA

Pensat per: Educació Primària (Cicle Inicial, Mitjà i Superior) i ESO

Vols saber com s’escrivia a l’antic Egipte? Utilitzant els mateixos materials que feien servir els escribes (papir, tinta i càlams) en aquest taller podràs llegir i desxifrar jeroglífics com un autèntic egiptòleg i resoldre l’enigma d’Imhotep!

L’activitat dura aproximadament una hora i mitja i després d’una explicació i fitxes d’exercicis farem un taller de papirs egipcis on amb paletes d’escriba, càlams i tinta recrearem els jeroglífics.


ESCRIPTURA GREGA: EL LINEAL B, LA PRIMERA ESCRIPTURA DELS GRECS

Pensat per: Educació Primària (Cicle Superior) i ESO

Gran part del que coneixem avui en dia dels grecs i que forma part de la nostra cultura prové dels seus escrits. Però molt abans de l’aparició de l’escriptura grega, ja existia un altre tipus de forma d’escriure a Creta: el Lineal B.

En aquest taller d’una hora i mitja, coneixerem com era aquesta escriptura i farem pràctiques d’escriure i traduir tal i com ho feien els antics cretencs amb tauletes i punxons.

EDAT MITJANA


UN DIA A UN MONESTIR MEDIEVAL. L’ESCRIPTURA MONÀSTICA

Pensat per: Educació Primària (Cicle Mitjà i Superior) i ESO

Aquesta activitat té una durada de dues hores i després de conèixer, d’una manera molt divertida, les característiques i organització dels monestirs medievals ens posarem en el paper dels monjos d’aquests monestirs i redactarem, amb els mateixos materials (pàgina d’imitació de pergamí i plomes i pintures) que ells, una pàgina d’un llibre medieval, amb la seva lletra capital inclosa!

 

 


LES LLETRES CAPITALS EN ELS LLIBRES MEDIEVALS

Pensat per: Educació Infantil i Primària (Cicle Inicial)

Aquesta activitat té una durada d’una hora i després de conèixer, d’una manera molt bàsica i divertida, les característiques i organització dels monestirs medievals ens posarem en el paper dels monjos i decorarem una lletra capital d’un llibre medieval amb els materials que feien servir: pàgina d’imitació a pergamí i plomes i pintures.

CIVILITZACIÓ VIKINGA


L’ESCRIPTURA VIKINGA: LES RUNES

Pensat per: Educació Primària (Cicle Mitjà i Superior) i ESO

Els víkings són coneguts com un poble guerrer que sortia amb els seus vaixells a conquerir llunyanes terres. Però també eren un poble culte, amb mites i llegendes que han quedat recollides en una curiosa escriptura: les runes.

En aquest taller d’una hora i mitja de duració, coneixerem com funcionava aquest sistema d’escriptura i realitzarem una pràctica escrivint i llegint com ho feien els mateixos víkings amb làmines de linòleum i cisells per fer les inscripcions.

LA CAPACITAT MÀXIMA DE CADA TALLER ÉS DE 30 ALUMNES