Tallers d’escriptura

ANTIGUITAT


 L’ESCRIPTURA CUNEÏFORME MESOPOTÀMICA

Pensat per: Educació Primària (Cicle Superior) i ESO

Fa més de cinc mil anys, a l’antiga Mesopotàmia va néixer l’invent més gran de tots els temps: l’escriptura. Amb una senzilla pastilla de fang i una canya afilada van fer els primers signes a partir dels quals s’evolucionaria cap a l’escriptura cuneïforme.

En aquest taller que dura aproximadament una hora i mitja,  explicarem els passos que van conduir cap a l’aparició de l’escriptura, des de les fitxes de comptabilitat fins als signes cuneïformes i el primer alfabet del món i ho farem realitat escrivint amb càlams sobre una tauleta de fang.


JEROGLÍFICS, APRÈN A LLEGIR I ESCRIURE COM UN ESCRIBA

Pensat per: Educació Primària (Cicle Inicial, Mitjà i Superior) i ESO

Vols saber com s’escrivia a l’antic Egipte? Utilitzant els mateixos materials que feien servir els escribes (papir, tinta i càlams) en aquest taller podràs llegir i desxifrar jeroglífics com un autèntic egiptòleg i resoldre l’enigma d’Imhotep!

L’activitat dura aproximadament una hora i mitja i després d’una explicació i fitxes d’exercicis farem un taller de papirs egipcis on amb paletes d’escriba, càlams i tinta recrearem els jeroglífics.


ESCRIPTURA GREGA: EL LINEAL B, LA PRIMERA ESCRIPTURA DELS GRECS

Pensat per: Educació Primària (Cicle Superior) i ESO

Gran part del que coneixem avui en dia dels grecs i que forma part de la nostra cultura prové dels seus escrits. Però molt abans de l’aparició de l’escriptura grega, ja existia un altre tipus de forma d’escriure a Creta: el Lineal B.

En aquest taller d’una hora i mitja, coneixerem com era aquesta escriptura i farem pràctiques d’escriure i traduir tal i com ho feien els antics cretencs amb tauletes i punxons.

EDAT MITJANA


UN DIA A UN MONESTIR MEDIEVAL. L’ESCRIPTURA MONÀSTICA

Pensat per: Educació Primària (Cicle Mitjà i Superior) i ESO

Aquesta activitat té una durada de dues hores i després de conèixer, d’una manera molt divertida, les característiques i organització dels monestirs medievals ens posarem en el paper dels monjos d’aquests monestirs i redactarem, amb els mateixos materials (pàgina d’imitació de pergamí i plomes i pintures) que ells, una pàgina d’un llibre medieval, amb la seva lletra capital inclosa!

 

 


LES LLETRES CAPITALS EN ELS LLIBRES MEDIEVALS

Pensat per: Educació Infantil i Primària (Cicle Inicial)

Aquesta activitat té una durada d’una hora i després de conèixer, d’una manera molt bàsica i divertida, les característiques i organització dels monestirs medievals ens posarem en el paper dels monjos i decorarem una lletra capital d’un llibre medieval amb els materials que feien servir: pàgina d’imitació a pergamí i plomes i pintures.

CIVILITZACIÓ VIKINGA


L’ESCRIPTURA VIKINGA: LES RUNES

Pensat per: Educació Primària (Cicle Mitjà i Superior) i ESO

Els víkings són coneguts com un poble guerrer que sortia amb els seus vaixells a conquerir llunyanes terres. Però també eren un poble culte, amb mites i llegendes que han quedat recollides en una curiosa escriptura: les runes.

En aquest taller d’una hora i mitja de duració, coneixerem com funcionava aquest sistema d’escriptura i realitzarem una pràctica escrivint i llegint com ho feien els mateixos víkings amb làmines de linòleum i cisells per fer les inscripcions.

LA CAPACITAT MÀXIMA DE CADA TALLER ÉS DE 30 ALUMNES