Sant Jordi al juga amb la història d’abril

Aquest diumenge un grup de nens i nenes i els seus pares han passat pel CIP per conèixer la llegenda de Sant Jordi. Un cop han conegut la part teòrica, han passat a la sala de tallers on han realitzat un escut propi dels més valerosos cavallers i tot disfressant-se s’han convertit en prínceps i princeses, dracs i cavallers i s’ho passat d’allò més bé.

La xocolata protagonista del Juga amb la Historia de març

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata te previst organitzar aquest diumenge 13 de març un nou taller familiar Juga amb la Història. Sota el títol, ‘El tresor de xocolata’, els participants faran una aproximació a la història d’aquest dolç menjar.

Al segle XVIII a Catalunya i a tota Europa es va posar de moda un nou aliment, una mena d’or negre: la xocolata. La seva elaboració procedeix del processament de la fruita del theobroma cacao. Per regla general es denomina xocolata al producte final del processament del cacau.

El cultiu del cacau, i el seu consum, fan que la xocolata vagi adquirint rellevància social, religiosa, medicinal, política i econòmica en diverses societats. La seva propagació, acceptació i difusió al llarg del món és tal, que en l’actualitat no existeix regió on no hagi arribat la seva influència. La xocolata va romandre en estat líquid, com beguda, fins ben arribat el final del segle XIX. Al taller que farem al CIP tindreu l’oportunitat d’aprendre a elaborar la xocolata que es feia fa més de 300 anys.

L’activitat serà a les 12 hores. Podeu fer les inscripcions durant aquesta setmana de dilluns a divendres al telèfon 93 594 60 57 o bé a molidenrata@ripollet.cat i el mateix dia a la recepció del CIP, si encara queden places.

Les figuretes de pa protagonistes del taller Juga amb la Història de febrer

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata organitza aquest diumenge 28 de febrer un nou taller Juga amb la Història. Sota el títol ‘Personetes de pa’ coneixerem la història d’aquest aliment tan important en el desenvolupament dels humans.

Al llarg del temps, homes i dones han fet pans de formes humanes amb la intenció de fer màgia, curar malalties o fer ofrenes als déus i deesses. Es diuen exvots. Al nostre taller farem diverses figuretes i aprendrem a fer quins pans de forma humana s’han fet al mon al llarg de la història i perquè.

L’objectiu dels tallers Juga amb la Història és passar una bona estona en família mentre ens aproximem a diferents àmbits de la història d’una manera lúdica, entretinguda, però alhora educativa.

L’activitat serà a les 12 hores. Podeu fer les inscripcions el mateix dia i durant aquesta setmana a molidenrata@ripollet.cat o bé al telèfon 93 594 60 57.

SEMBAZURU, UN TALLER DE PAPIROFLÈXIA AL JUGA AMB LA HISTÒRIA DE GENER

El taller familiar Juga amb la Història de l’últim diumenge de gener al CiP Molí d’en Rata va ser tot un èxit. Hem realitzat un taller de papiroflèxia aprofitant la celebració del Dia Mundial de la Pau. Hem conegut la història de la Sadako, una nena japonesa que, malalta per la radiació de la bomba atómica d´Hiroshima, va començar a fer mil grues de paper confiant en curar-se però, a més, volia també que servís per tenir un món en pau, sense guerres. Malauradament no ho va aconseguir però els seus amics en van fer milers i per això es van convertir en un símbol de pau al món.

La pintura rupestre protagonista del taller Juga amb la Història

El passat 29 de novembre al CiP Molí d’en Rata vam organitzar un taller de prehistòria dins el programa de tallers familiars Juga amb la Història que organitzem els darrers diumenges de mes. En aquesta ocasió els asistents van realitzar la seva pròpia pintura i van aprendre el món de mites i símbols que s’amaga darrere de les pintures de les coves prehistòriques.

Els nens i les seves famílies van pintar escenes de caceres d’animals i també van reproduir rituals màgics ancestrals.

Els Zombies envaeixen el Juga amb la Història

El passat diumenge 25 d’octubre vam inaugurar la temporada del Juga amb la Història amb un taller de “Zombies”.
Grans i petits van descubrir que la primera vegada que apareix la paraula “Zombi” és en una novel•la de l’any 1697 de l’autor Corneille de Blessebois i que el seu origen està directament relacionat amb la tradició oral haitiana i amb l’esclavitud.
El Zombie és una figura llegendària pròpia de les religions amb cultura vudú, és un mort que ressucita gràcies a la màgia d’un bruixot que el vol convertir en el seu esclau. Aquesta figura no té voluntat pròpia. És un cos sense ànima, és a dir, sense caràcter.
Les llegendes populars deien que si un zombie mossegava a algú, aquesta persona també s’hi transformava.
Un zombie es reconeix per la sang, perquè la pell se li desenganxa i perquè caminen lentament.
Haití era la illa del Carib que rebia més esclaus i en aquest sentit diversos estudiosos han relacionat l’esclavitud amb la figura del Zombie, en relació als hàbits de menjar, la roba estripada, la pèrdua de la personalitat que cadascú tenia abans de ser esclau, la mort social, l’absència d’un ritus funerari abans de morir o la por davant de les conseqüències de l’esclavitud.

Amb aquest taller els més menuts es van avançar a la Survival Zombie que s’està preparant per al dia 14 de novembre.

 

Una de romans!

Avui volem compartir amb vosaltres alguns detalls que vam aprendre de la mà de Kuanum, al taller “Uns romans ben salats”, dins del nostre habitual Juga amb la història.
Ens va rebre el Dominus SOLI Nigrobarbo, que ens va acompanyar a la sala de tallers del CIP i ens va explicar el perquè la mar és salada. Coneixeu el conte “El molinet màgic”?

Després ens va visitar la Valeria Patricia, la domina de la casa. Estava disgustadíssima perquè un esclau havia marxat i a més ella necesitava gent a la cuina. Així que un parell de pares voluntaris van passar a ser el Villicus i la Villica, els encarregats de les villas romanes, que generalment eren esclaus.

Vam observar com és la sal de roca i vam conèixer un munt d’herbes salines i aromàtiques com el pebre negre, el blanc, la farigola, el romaní, l’orenga, el comí o el gingebre. Ho vam moldre amb sal en uns fantàstics morters de fang (mortarium en llatí), i fins i tot vam crear una “Harmonia culinària”. En acabar, ens vam emportar una bosseta d’espècies per condimentar els nostres plats.

 

La sal té moltíssimes propietats: manté els aliments en bon estat per al seu posterior consum, és necessària per a la vida, tot i que en excés pot ser perjudicial, és cristal•lina, blanca i soluble a l’aigua, s’utilitza per a dissoldre grans quantitats de neu, els banys d’aigua salada són un bon tonificant i també serveix per les hemorroides, la congestió nasal i les contusions. La sal a més s’utilitza com a condiment des de fa més de 3.000 anys, els romans l’utilitzaven com a moneda de canvi i pagaven amb sal, i és per això que existeix la paraula “salari”

RECEPTA ROMANA

L’aperitiu

DSC03484

Per acomidar-nos, en SOLI NIgrobarbo i la Valeria Patricia, ho van fer amb amb l’expressió llatina VALE, que vol dir “que vagi bé”

El comiatDSC03487

I així ens despedim nosaltres avui, amb moltes ganes de retrobar-vos al proper taller. VALE!!!