Arxiu de l'autor: cipmolidenrata

JUGA AMB LA HISTÒRIA MAIG 2019

ELABORA EL TEU PERFUM

Ja queda menys per acabar el mes i, com sempre, l’últim diumenge tornem amb un nou taller.

Alguna vegada t’has plantejat que pots tenir el teu perfum personalitzat? Vine al CIP Molí d’en Rata el diumenge 26 de maig a les 12h i t’ensenyarem com elaborar el teu perfum mitjançant herbes aromàtiques i altres ingredients.

Les places són limitades! Us hi esperem!

Taller abril 2019

Elabora el teu perfum!

JUGA AMB LA HISTÒRIA ABRIL 2019

Stop Motion i la història del cinema!

Vine al CIP Molí d’en Rata a passar un diumenge de pel·lícula!

El diumenge 28 d’abril a les 12h t’hem preparat un taller on descobriràs tots els secrets de l’animació i de la història del cinema! Deixa volar la teva imaginació i fes realitat les teves idees cinematogràfiques més esbojarrants

Recorda que les places són limitades! T’hi esperem!

Taller abril 2019

Stop Moion i la història del cinema!

ESCAPE CITY RIPOLLET

ESCAPE CITY DEDICAT A L’ANY SCÈNICA

El passat diumenge 24 de març es va organitzar un Escape City a Ripollet amb motiu de la celebració de l‘Any Scènica dedicat a les arts escèniques.

Més de 300 persones, agrupades en una seixantena d’equips, van haver de resoldre un conjunt de cinc proves que estaven distribuïdes per tot el municipi. El joc, organitzat per Playful Events i dinamitzat per Amics del Teatre, va conduir els participants a espais com el parc Norbert Fusté, la plaça Emma Maleras, el memorial de Federico Garcia Lorca, el Teatre Auditori del Mercat Vell, el parc del Brollador i el CIP Molí d’en Rata.

A les instal·lacions del CIP Molí d’en Rata els jugadors van descobrir, gràcies a la música, una mica més sobre la figura del tenor Gaietà Renom.

 

JUGA AMB LA HISTÒRIA. MARÇ 2019

OMBRES QUE FAN HISTÒRIES!

Mireu les fotografies de com va gaudir la canalla durant el taller!!

JUGA AMB LA HISTÒRIA MARÇ 2019

OMBRES QUE FAN HISTÒRIES

Com cada mes, l’últim diumenge de mes tornem amb un nou taller del programa Juga amb la Història.

No et perdis l’oportunitat de conèixer els orígens del teatre d’ombres! A més a més, nosaltres t’ajudarem a crear el teu propi ninot per fer realitat les teves pròpies històries a casa teva!

Us esperem el  diumenge 31 de març a les 12h al CIP Molí d’en Rata!

Taller març 2019

Ombres que fan històries

FESTA DE SANT ANTONI ABAT I ELS TRES TOMBS

La Festa de Sant Antoni Abat dels rucs o del porquet és una de les festes hivernals més arrelades al nostre territori. El sobrenom d’aquest sant està relacionat amb la seva llegenda però també, amb la necessitat de diferenciar-lo del sant Antoni que se celebra al 13 de juny.

La llegenda de Sant Antoni Abat dels rucs o del porquet

La llegenda d’aquest sant va ser narrada per Sant Atanasi. Dins aquesta explicació es poden observar una gran quantitat de components llegendaris i miraculosos. Tanmateix, un dels més coneguts explica com, després d’atorgar miraculosament la salut a la filla d’un governador d’una ciutat propera, va guarir un porquet. El garrí, en agraïment del seu salvador, el va seguir durant tota la seva vida.

Paral·lelament, una altra història explica com va guarir un ase malalt que estava a punt de ser sacrificat pel criat d’un cavaller. L’ase va fugir abans de ser portat a l’escorxador i, després d’agenollar-se davant una ermita dedicada al sant, Antoni el va guarir i va poder salvar la seva vida. Aquesta història és l’element clau per entendre perquè els pagesos o els traginers van fer de Sant Antoni el seu patró, com a protector del seu bestiar.  La doble representació del sant amb un garrí o un ase s’explica precisament per aquesta raó.

L’origen de la festivitat

La devoció i la invocació popular a Sant Antoni es remunta al segle XII i ha generat, durant tots aquests anys, un gran nombre d’actes festius. Aquesta invocació tenia, en origen, l’objectiu d’obtenir la protecció  i la fertilitat dels animals i dels aliments perquè hi havia la creença que així els animals restaven protegits de malalties i de les caigudes.

L’origen d’aquesta festivitat va arrelada a la societat pagesa, on els cavalls, els matxos, els ases i les mules eren un instrument indispensable per tal de treballar la terra. A més a més, se celebra en una data vital dins el cicle agrícola: el pas de l’hivern a la primavera. Un moment on cal propiciar i garantir la fertilitat de la terra i dels animals. D’aquesta manera, durant aquesta festivitat els pagesos o traginers, coneguts a vegades com a Tonis, raspallaven i preparaven els animals per tal de poder rebre la benedicció, tot sovint, al davant de l’església.

Tanmateix, no tota la celebració gira entorn de la figura del sant. La festa de Sant Antoni Abat també és coneguda com els Tres Tombs i el seu origen es vincula amb pràctiques remotes d’origen precristià. Les voltes rituals en torn un lloc sagrat van ser una pràctica estesa entre les cultures mediterrànies antigues. Alguns exemples els trobem a l’època romana i amb la tradició musulmana, encara viva, de fer set tombs en sentit antihorari al voltant de la Ka’ba.

Davant aquesta pràctica tan arrelada al territori mediterrani, el cristianisme va mantenir aquest ritual de voltar relíquies o despulles de sants amb la finalitat de demanar els seus favors. No és pas estrany trobar exemples amb la figura de Sant Ramon o Sant Antoni.

Cal afegir que aquesta benedicció va més enllà de la devoció al sant, ja que juntament amb la incorporació d’elements folklòrics com els “Tres Tombs”, la festivitat va agafar una importància social com a marc d’expressió davant les desigualtats.

Les festes populars s’han d’entendre com el predomini de la uniformitat davant la desigualtat, la manca de categories socials enfront de la clara diferenciació social, la llibertat d’expressió i la recerca constant del sentit identitari popular i de l’autoorganització per tal de crear aquesta manifestació lúdica col·lectiva.

Actualment, amb la pràctica desaparició de l’ús d’animals de treball en tasques agrícoles i de transport, s’ha anat obrint la via a la benedicció dels animals de companyia, mostrant així les transformacions que pateixen les festivitats populars amb el transcurs del temps. Tanmateix, cal tenir present que Ripollet, com a poble marcadament pagès que era, encara manté aquesta tradició popular i que, tot i que es pensa que la festivitat és molt més antiga, durant aquest 2019 celebra la seva 126 edició per tal de mantenir viva la seva memòria històrica.

Informa’t del calendari i les activitats organitzades per la celebració de Sant Antoni Abat 2019 a Ripollet.

Festa local d'interés turístic

Portada revista Festa Sant Antoni Abat 2019

MEMÒRIA = DIGNITAT

Coincidint amb els 80 anys de la Batalla de l’Ebre i la Quinta el Biberó a Ripollet, l’Ajuntament de Ripollet va presentar els programes municipals de memòria ‘Memòria = Dignitat’. L’objectiu d’aquest programa va ser la recuperació de la memòria històrica i la reparació moral de les víctimes d’aquest episodi tan tràgic de la nostra història.

El programa es va definir en dos blocs cronològics. El maig amb el Dia Internacional dels Museus i les Nits dels Museus i a l’octubre i novembre amb la creació de les Primeres Jornades de Memòria Històrica que s’han realitzat al municipi.

El 19 i 20 de maig es van realitzar els següents actes:

  • Una “Ruta dels refugiats de la Guerra Civil Espanyola a Ripollet” a càrrec de l’associació Mai Més. A la visita guiada vam poder conèixer, entre altres coses, els indrets de Ripollet que van acollir a petits grups de població espanyola que fugia de la Guerra.
  • “Melodies de guerra” va ser un acte que va organitzar l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell amb la col·laboració del Grup d’Estudis Ripolletecs i amb la participació d’Amics del Teatre. Allà vam poder gaudir de com la música ens relatava la història de la Guerra Civil Espanyola.
  • Presentació de la Joia del Museu 2018. Aquest any la Joia del Museu van decidir explicar la història del municipi amb ser una petita mostra de la documentació municipal del primer franquisme. Destaquen documents com sol·licituds d’entrega d’informes, circulars de la legislació del règim, documentació sobre la regularització de comptes i notificacions.

Durant el mes d’octubre i novembre es van portar a terme les primeres Jornades de Memòria Històrica amb les següents activitats:

  • Presentació del projecte dels cens de la república, la guerra civil i el franquisme. Presentació a càrrec de l’investigador responsable de l’estudi Jordi Algué on van acudir més d’una vintena de persones per conèixer els primers resultats d’aquesta nova eina històrica.
  • Presentació del llibre “Els catalans als camps nazis” de Montserrat Roig a càrrec de la historiadora Rosa Toran. Presentació de la reedició de l’obra cabdal de la Montserrat Roig “Els catalans als camps nazis”. Una presentació on es va parlar de les dificultats de la seva recerca i de com per primera vegada es parla amb solidesa històrica dels camps d’extermini. Un llibre que va marcar a la seva autora per la forta relació que va esdevenir amb els més de 40 testimonis que documenten l’obra.
  • Visita guiada al Camp d’aviació de Rosanes i al refugi antiaeri de l’estació de la Garriga. Ruta guiada que ens va permetre acostar-nos a la Guerra Civil per mitjà de les infraestructures bèl·liques i civils i com aquestes definien la supervivència de la població i del seu dia a dia.
  • Xerrada sobre l’exili republicà des de la perspectiva de la cinematografia. A càrrec de la Dra. Marta Piñol. A la xerrada de la Dra. Marta Piñol es va parlar de la Batalla de l’Ebre i de l’exili republicà espanyol en el cinema.  La Guerra Civil Espanyola ens ha llegat poderosos documents fotogràfics i cinematogràfics, així com també un testimoni dels vençuts i dels exiliats: són dispositius bàsics per l’activació i recuperació de la memòria”.
  • Presentació del llibre de Gonzalo Berger “Les milícies antifeixistes de Catalunya” a càrrec del mateix autor. El diàleg entre l’Eduard Ballesteros i el Gonzalo Berger ens va apropar a l’Exèrcit de Catalunya, a la seva organització, la composició ideològica, el finançament, el paper dels militars, el protagonisme femení, el número d’efectius i la qualitat de les tropes implicades.
  • Homenatge a la Lleva del Biberó. Inauguració institucional de la senyalització històrica en homenatge a la Lleva del Biberó on van acudir més d’un centenar de persones.
  • Taller familiar del Juga amb la Història “El Guernika de Picasso. Un símbol de pau”. Durant el taller es van tractar conceptes com: fets històrics, inspiració, simbologia i expressió plàstica de Picasso. Finalment, els participants van pintar la paloma de la pau com a símbol d’esperança davant els moments tràgics de la història.

 

JUGA AMB LA HISTÒRIA NOVEMBRE 2018

El Guernica de Picasso. Un símbol de pau!

Aquest novembre el CIP Molí d’en Rata presenta un altre taller del programa Juga amb la història! No deixis passar l’oportunitat de commemorar amb nosaltres el 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre.

Aprèn el simbolisme del famós quadre de Picasso el 25 de novembre a  les 12h a les nostres instal·lacions. Recorda que les places són limitades! T’hi esperem!

Novembre 2018

Juga amb la història

PROGRAMA NOVEMBRE MEMÒRIA = DIGNITAT

I Jornada de Memòria Històrica

La Regidoria de Memòria Històrica presenta la I Jornada de Memòria Històrica on es portaran a terme tot un conjunt d’actes i activitats per commemorar els 80 anys de la Batalla de l’Ebre i la Lleva del Biberó.

Per a més informació contacteu amb nosaltres al telèfon 93 594 60 57 o al correu electrònic molidenrata@ripollet.cat 

JUGA AMB LA HISTÒRIA OCTUBRE 2018

Fem paper artesanal!

Un any més el CIP Molí d’en Rata presenta els seus tallers Juga amb la història! No deixis passar l’oportunitat de celebrar amb nosaltres l’Any del Llibre coneixent la gran tradició paperera de Ripollet!

Aprèn a fer el teu propi paper el 28 d’octubre a  les 12h a les nostres instal·lacions. Recorda que les places són limitades! T’hi esperem!

Programa juga amb la història. Cctubre 2018

Juga amb la història 2018. Fem paper artesanal